Bijna de warmste maartmaand van de afgelopen 100 jaar (april begint slechter)

We hebben een bijzondere maand achter gehad. Eerst een kletsnatte start maar het eindigt vandaag met recordwarmte.

Over het algemeen is de lente dit jaar uitzonderlijk warm van start gegaan want bijna iedere dag lag de temperatuur boven de normale waarde. Daardoor is deze eerste maand van de lente met een maandgemiddelde temperatuur van ongeveer 8,7 graden de op een na warmste maartmaand sinds 1901. Alleen in 1991 was de maand maart nog iets hoger.

Laatste dagen van maart recordwarm

Gisteren is de eerste officiële landelijke warme dag gemeld. Ook werd het dagrecord gebroken. Het oude record van 1911, 21,3 graden, is gesneuveld. 30 maart 2017 staat nu in de boeken met de hoogste maximumtemperatuur, 21,8 graden in De Bilt. Ook op andere weerstations zijn dagrecords gebroken.

Verwacht wordt dat er vandaag ook diverse record aan diggelen gaan. Het wordt vanmiddag lokaal 23 graden.

Veel zonneschijn en toch normale hoeveelheid neerslag

Ook met ongeveer 170 zonuren heeft de afgelopen maartmaand een top tien positie bereikt. Absolute topper is nog steeds maart van het jaar 2014 met 202,7 zonuren.

Er zijn echter ook dagen met veel wolken en regen geweest in deze afgelopen maand. Zo leek er in de eerste tien dagen van maart haast geen einde te komen aan een natte periode en was het van 16 tot 20 maart ook vaak regenachtig. Met een maandsom van 61 mm regen heeft maart qua neerslag toch een normaal verloop gehad.

Eerste dagen van april minder warm

Komend weekend, begin april, wordt het minder warm. Zaterdag is het overwegend bewolkt en vallen verspreid over het land enkele buien. Zondag verloopt de dag op de meeste plaatsen droog en krijgt de zon iets meer ruimte. Met een middagtemperatuur van 15 tot 17 graden is het frisser dan de vandaag maar wel nog vrij zacht voor begin april.