Onderzoek: Biologisch eten is slecht voor het klimaat

Biologisch eten is slecht voor het milieu. Dat blijkt uit een groot Amerikaans-Zweeds onderzoek dat in vakblad Nature verscheen. “Wie biologisch eet, draagt indirect bij aan meer ontbossing elders in de wereld,” aldus de Zweedse professor Stefan Wirsenius.

Vanwege de veel lagere opbrengsten is voor de productie van biologisch eten een veel groter landoppervlak nodig dan voor normaal geproduceerd voedsel. Voor biologische landbouwgrond moet dus extra bos worden gekapt en dat betekent dat de in die bomen en struiken opgeslagen CO2 vrijkomt. Voor het eerst is uitgerekend wat daarvan de exacte gevolgen zijn voor het klimaat.

“Het feit dat groter landgebruik leidt tot meer impact op het klimaat is tot nu toe nooit meegenomen in vergelijkingen van gangbaar en biologisch”, zegt Wirsenius. Zo is de ecologische voetafdruk van biologische erwtjes 50 procent groter en van biotarwe zelfs 70 procent.

Biologische landbouw is al jaren aan een stevige opmars bezig. De oppervlakte van biologische landbouwgrond is in een jaar tijd met 7,6 procent gegroeid. In de huidige besprekingen om de klimaatdoelen van Parijs te halen heeft deze vorm van voedselproductie echter nooit ter discussie gestaan.

“Alles wordt gedaan om het duurzame imago van bio niet door te prikken. Want de hele keten verdient er een dikke boterham aan, met hogere marges dan op gewoon voedsel,” aldus akkerbouwer Michiel van Andel, die eerder dit jaar een rechtszaak won over een reclame van Bionext, die stelde dat biologisch eten ‘eten zonder verborgen kosten’ betekent.

Het gaat in de studie nadrukkelijk niet over biologisch vlees. Dat zou wel beter zijn voor het klimaat dan gewoon vlees, maar biologische groenten en fruit kun je dus beter laten staan als je begaan bent met de aarde en haar klimaat.

 

Bron(nen):   De Telegraaf