Russische eilandengroep roept noodtoestand uit na invasie van ijsberen

Grote paniek op Nova Zembla: tientallen hongerige ijsberen overspoelen de Russische eilandengroep. Een team specialisten moet de dieren verwijderen. Daarover schrijft Britse krant The Guardian.

De autoriteiten grijpen in na een noodoproep van de inwoners van de archipel. “We hebben nog nooit zo’n massale invasie van ijsberen meegemaakt,” vertelt hoofd van de gemeente Zhigansha Musin. “Ze zitten letterlijk mensen achterna.”

Regiochef Alexander Minayev voegt toe: “Mensen zijn doodsbang en durven hun huis niet meer uit. Ouders willen hun kinderen niet meer naar school of de opvang laten gaan.” In de regio is inmiddels de noodtoestand uitgeroepen.

Beelden tonen hoe de ijsberen op de lokale vuilnisbelt naar eten zoeken. Pogingen om de dieren af te schrikken met honden en toeters hebben tot nu toe niets uitgehaald, meldt persbureau Tass.

In Rusland zijn ijsberen een bedreigde diersoort. Het afschieten van de dieren is bij wet verboden. Daarom wordt eerst geprobeerd om de dieren te sederen en daarna te verplaatsen. Maar autoriteiten waarschuwen nu al dat het voor de veiligheid van de lokale bevolking mogelijk noodzakelijk is om een aantal ijsberen te doden.

Bron(nen):   The Guardian