Dierentuin in opspraak vanwege wedstrijdjes touwtrekken met tijgers en leeuwen

Ophef in het Verenigd Koninkrijk: een dierentuin organiseert er wedstrijdjes touwtrekken tussen het publiek en een leeuw of tijger. Dierenrechtenactivisten zijn een petitie gestart die inmiddels door duizenden mensen is getekend.

De zoo in de buurt van het Engelse Plymouth laat vier mensen, waaronder kinderen vanaf acht jaar, voor een kleine 18 euro een potje touwtrekken tegen een leeuw of tijger. Het touw loopt onder een hek door. De ‘mens versus beest’-competitie is populair, maar activisten vinden het gruwelijk en spreken van een ‘totaal gebrek aan respect voor deze wilde dieren’. “Het lijkt alsof we terug in de tijd gaan. De dierentuin lijkt meer op een circus dan op een plaats waar echt om dieren wordt gegeven,” klinkt het.

De dierentuin beweert echter dat de dagelijkse activiteit helpt om de leeuwen en tijgers fit en gezond te houden, maar daar geloven tegenstanders niets van. “Ze vinden winst maken belangrijker dan dierenwelzijn. Er zijn allerlei manieren waarop ervaren professionals met de dieren kunnen omgaan zonder ze te veranderen in een nieuw speeltje voor toeristen.”

De eigenaar van de dierentuin noemt het een storm in een glas water. “Mensen maken zich druk om niets. Ik geloof voor honderd procent dat dit goed is om te doen. De leeuwen zijn er dol op.” Een woordvoerster vult aan: “De dierenverzorgers doen ook wel eens een wedstrijdje touwtrekken met de grote katachtigen om hen te vermaken. Dit type activiteit, dat normaal is in veel dierentuinen, is erg belangrijk om de dieren gezond en sterk te houden.”

Bron(nen):   The Guardian