1.500 levende schildpadden gevonden in koffers op vliegveld

Het is een treurig gezicht: 1.529 levende schildpadden zitten omwikkeld met ducttape verstopt in koffers. De politie vond de getergde dieren op het vliegveld van Manilla, de hoofdstad van de Filipijnen.

De douane ontdekte de schildpadden afgelopen zondag en zag dat het om zeldzame en beschermde soorten ging. In de koffers zaten onder andere ster-, kolenbrander-, sporen- en roodwangschildpadden.

Een passagier uit Hongkong bracht de bijzondere bagage mee naar de Filipijnen en liet de dieren achter in de aankomsthal van luchthaven Ninoy Aquino. De reptielen hebben een geschatte waarde van bijna 70.000 euro.

Er is veel vraag naar schildpadden. Mensen willen ze graag als exotisch huisdier en ze worden gebruikt voor hun vlees of als traditioneel medicijn. Het Aziatische land hanteert dan ook strenge wetten tegen dierensmokkel. Smokkelaars die worden gepakt riskeren twee jaar cel en een zware boete.

In heel Zuid-Oost Azië is het smokkelen van wilde dieren een probleem. In 2018 heeft de Filipijnse douane 560 verschillende soorten wilde en bedreigde dieren gevonden waaronder veel gekko’s, koraalsoorten en reptielen. In 2019 zijn er al 63 iguana’s, kameleons en hagedissen aangetroffen in pakketjes, koffers en schepen.

© BUREAU OF CUSTOMS NAIA/Facebook

© BUREAU OF CUSTOMS NAIA/Facebook

 

Bron(nen):   The Guardian