We praten wel over minder vlees eten, maar we dóen het niet

Wie eet er nog elke dag vlees vraag je je af als je het almaar uitdijende schap met vleesvervangers bekijkt in de supermarkt of het aantal vegetarische restaurants checkt op TripAdvisor. Ook de overweldigende belangstelling voor de Week zonder Vlees die deze week plaatsvindt doet vermoeden dat vlees toch op zijn minst op zijn retour is, maar kijk je naar de cijfers dan zie je iets heel anders.

De Wageningen Universiteit onderzocht in opdracht van Wakker Dier de vleesconsumptie in Nederland. Wat bleek? Die is sinds 2005 nauwelijks veranderd. In 2017 aten we gemiddeld 76 kilo vlees per persoon (38 kilo zonder botten). In 2015 en 2016 was dat 77 kilo. Van 2010 tot 2015 was er een dalende lijn, maar over de lange termijn is de vleesconsumptie weinig afgenomen.

Daarentegen zegt in een enquête 54 procent van de ondervraagden minder vlees te eten. Consumptiesocioloog Hans Dagevos heeft wel een verklaring. Hij denkt dat de meeste mensen wel de juiste intentie hebben, maar dat ze het in de praktijk lastig vinden. “Een deel vindt het toch te duur, te ingewikkeld, weet niet wat ze dan als vervanging moet eten enzovoort”, zegt Dagevos tegen RTL Nieuws. Daarnaast schatten mensen hun eigen gedrag vaak positiever in dan het daadwerkelijk is of geven ze sociaal wenselijke antwoorden.

Een andere verklaring is dat ze zichzelf willen belonen voor hun goede gedrag. “Mensen hebben snel het idee dat ze iets moeten opgeven, een gevoel van verlies. Dat willen ze compenseren. Mensen zullen niet snel toegeven dat ze na een vleesloze dag extra behoefte hebben aan vlees, maar na iets ‘goeds’ gedaan te hebben geven we onszelf onbewust toestemming om een ‘slechte’ keuze te maken”, zegt Dagevos.

Tenslotte is de groep die echt weinig tot geen vlees eet nog altijd maar klein. “Zie het als klein duimpje tegenover een olifant.”