Leve de zomer: Komende drie maanden worden warmer en droger dan normaal

Je weet dat het weer eigenlijk niet langer dan een dag of tien te voorspellen is. Meteorologen weten dat ook. Toch doen ze elk jaar weer dappere pogingen. Laten we hopen dat ze gelijk hebben, want dan gaan we een zonnige tijd tegemoet.

Volgens de voorspelling van de Franse weerdienst Météo-France wordt het in heel Europa warmer en droger dan normaal in de maanden mei, juni en juli. Dit soort lange termijnprognoses zijn ‘allesbehalve precies’ geeft ook de weerdienst toe, maar kunnen wel ‘algemene trends’ aanduiden.

Météo-France heeft een kaartje ontwikkeld waarop precies te zien is dat vooral in Noord-Europa de kans groot is dat het warmer wordt dan gemiddeld.

Uit voorspellingen van Météo-France blijkt dat het wellicht warmer en droger wordt dan normaal in de maanden mei, juni en juli.

Ook is de kans aanzienlijk dat het droger wordt dan gebruikelijk in de komende maanden.

Het wordt droger dan normaal, zo blijkt uit een voorspelling van Météo-France.

De Franse weermannen hebben een uitgebreide analyse gemaakt gebaseerd op data van het Amerikaanse NCEP, het Europese ECMWF, het Britse UKMO, de DWD in Offenbach, Meteo France en de Japanse weerdienst.

Toch laat de Belgische weerman Eddy De Mey weten dat het een ‘globaal beeld betreft over een tijdvak van drie maanden’. “Met andere woorden, ondanks warm en droog weer kan er al eens een periode zijn waarin het natter en kouder is.”