Wereldwijd 12 miljoen hectare bos gekapt vorig jaar

Er is in 2018 zo’n 12 miljoen hectare bos verdwenen. Daarvan was 3,6 miljoen zogenoemd primair regenwoud. Ter vergelijking: Nederland heeft een oppervlak van 4,2 miljoen hectare.

Het is erger als er primair tropisch regenwoud verdwijnt, omdat dit bos “de grootste impact heeft op koolstofuitstoot en biodiversiteit”, aldus Mikaela Weisse van het World Resources Institute (WRI) dat de cijfers naar buiten bracht. Dit type regenwoud heeft bomen die honderden tot duizenden jaren oud zijn. Daardoor slaan ze meer koolstofdioxide op en zijn ze cruciaal voor de biodiversiteit. Ze vormen een woonplaats voor wilde dieren als orang-oetans, berggorilla’s, jaguars en tijgers. “Als deze bossen zijn gekapt, kunnen ze nooit naar hun originele staat terugkeren”, klinkt het.

Het meeste bos is gekapt in Brazilië, Indonesië, Congo, Colombia en Bolivia. Behalve ontbossing hebben ook bosbranden veel schade veroorzaakt. Het jaar 2018 was het op drie na ergste wat het verdwijnen van bos betreft na 2016, 2017 en 2014.