Kan Greta Thunberg CO2 met het blote oog zien?

Malena Ernman, de moeder van de Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg, baarde deze week opzien. Ze schreef dat haar dochter CO2 met het blote oog zou kunnen waarnemen. Althans dat concludeerden Duitse media die enkel deze passage uit het boek lazen.
Greta behoort tot de weinige mensen die koolstofdioxide met het blote oog kunnen herkennen. Zij ziet hoe broeikasgassen uit onze schoorstenen stromen, door de wind naar de hemel opstijgen en onze atmosfeer in een gigantische, onzichtbare afvalberg veranderen. Zij is het kind, wij zijn de keizer. En wij allemaal hebben geen kleren aan.
  Het boek van Malena Ernman, een bekende zangeres en tevens de moeder van Greta Thunberg, kwam enkele maanden geleden al uit, maar werd de afgelopen week uitvoerig besproken in de Duitse media omdat er een Duitse vertaling van het boek gemaakt werd. In het boek dat de titel 'Scènes uit het hart. Ons leven voor het klimaat' kreeg, vertelt moeder Malena over het klimaat en over hoe bijzonder haar dochter is. CO2 is echter een kleur- en geurloos gas, waardoor er heel wat kritiek en verontwaardigde reacties kwamen op de passage. "Natuurlijk kan Greta geen CO2 zien. Dit is een metafoor. Net zoals 'de lucht een vuilnisbelt is'. Dit is meer dan duidelijk voor iedereen die het boek leest", verklaren de ouders Malena en Svante Thunberg in een korte schriftelijke reactie aan VRT NWS. "Het boek is al in augustus verschenen. Niemand in Zweden heeft het op die manier geïnterpreteerd", voegt de uitgever, Jonas Axelsson eraan toe.

Bron(nen):   HLN  Tagtik