Boer Jos uit BZV haalt zijn laatste gladiolen van het land: ‘Het is vechten tegen de bierkaai’

Klimaat, natuur en milieu
donderdag, 10 november 2022 om 12:50
anp 325739054
Gladiolenteler Jos Sloot en zijn vrouw Dycke uit de Boer zoekt Vrouw-reeks van 2009 gooien noodgedwongen de handdoek in de ring. Hun bloembollenbedrijf in de Achterhoek sluit vanwege de gevolgen van klimaatverandering. Ze gaan verder met de aardappelteelt.
In het programma Onze Boerderij vertelt Jos aan presentatrice Yvon Jaspers wat hen tot dit besluit bracht: “Als het werkelijk niet meer wil, dan ben ik aan het vechten tegen de bierkaai. Wat moet ik dan? Ik wil niet verzuren. Ik wil me niet continu ergeren aan een afnemer, of aan de weerberichten. Die klimaatverandering is gewoon aan de hand. Elk jaar wordt het maar warmer. Het is te hopen dat het snel een keer over en uit is. Want dit gaat, in ons vak, niet goed. En daarom: stoppen, klaar. Maar het doet wel zeer.”
Het stel uit Steenderen kweekte jaarlijks zo'n 750.000 roze, witte en andere gladiolen. Dertien jaar geleden legde Jos al in een interview met De Stentor uit dat structurele droogte en hogere temperaturen zijn bedrijf veel schade toebrengen: “Met tegenslagen moet je leren omgaan, dat kan ook. Je plust eens wat, je gaat eens in de min... Maar nu slaat het te veel door naar één kant.” Daarom gaan ze nu alleen nog verder met de aardappels.
Bron(nen): AD