In Frankrijk moeten vanaf nu alle grote parkeerplaatsen overdekt zijn met zonnepanelen

Economie
donderdag, 10 november 2022 om 12:25
anp 456954745
Eigenaren van nieuwe en bestaande Franse parkeerterreinen met plaats voor meer dan tachtig auto's worden wettelijk verplicht om een zonnepark erboven te installeren. De Franse regering verwacht hiermee het equivalent van tien nucleaire reactors aan stroom op te wekken.
Parkeerplaatsen met tachtig tot vierhonderd plekken krijgen tot 1 juli 2028 de tijd om de high-tech overkapping op te bouwen. Grotere carparks moeten voor 1 juli 2026 het dak van zonnepanelen klaar hebben. Er zijn wat uitzonderingen in de wet opgenomen, bijvoorbeeld voor zware vrachtwagens en historische of beschermde plekken.
Het Franse spoorbedrijf SNCF plant 190.000 vierkante meter aan zonnepanelen op 156 treinstations door het land in de komende drie jaar en nog eens 1,1 miljoen m2 extra voor 2030. President Emmanuel Macron heeft hiernaast plannen om grote zonneparken op te tuigen langs snelwegen en spoorwegen, en waar mogelijk op boerenland.
Ook naar het opvangen van windenergie wordt gekeken. De regering wil vaart maken met de plannen voor het optuigen van windmolenparken voor de kust. Het eerste windenergieproject van dit soort in de Golf van Biskaje gaat elektriciteit opleveren voor 1,6 miljoen mensen.
Moet Nederland het goede voorbeeld van Frankrijk volgen en ook een overkapping van zonnepanelen verplicht stellen voor grote parkeerterreinen?
Bron(nen): Electrek