Duizenden schepen sjoemelen met luchtvervuilingsnormen: Gifstoffen gedumpt in zee

Klimaat, natuur en milieu
maandag, 30 september 2019 om 14:25
welingelichtekringen header 1
Vanaf 1 januari gelden er strengere milieunormen voor zeeschepen. Om die te omzeilen steken grote containerbedrijven miljarden in sjoemel-apparatuur. De giftige uitstoot belandt dan niet langer in de lucht, maar wordt in zee gedumpt. Dat onthult The Independent.
Er is al zo'n 10 miljard euro gespendeerd aan de apparaten, die zwavel aan de giftige rook van de schepen onttrekken en in zee laten lopen. Zo kunnen de boten veel eenvoudiger voldoen aan de normen van de International Maritime Organisation (IMO) die vanaf 1 januari gelden.
De zwavel die de schepen uitstoten wordt simpelweg omgeleid en in het water gedumpt. Daardoor raakt niet alleen het zeewater veel meer vervuild maar stijgt ook de CO2-uitstoot. Experts waarschuwen dat dit dramatische gevolgen heeft voor het leven in zee en ook schadelijk kan zijn voor de gezondheid van mensen.
Bij bijna 3.800 zeeschepen is de apparatuur al geïnstalleerd. Slechts 23 daarvan hebben een versie laten inbouwen waarbij de gifstoffen niet in zee terecht komen, maar worden opgeslagen in tanks.
Vooral containerschepen en olietankers hebben de apparatuur geïnstalleerd. Het zijn de grootste vervuilers met de zwaarste motoren die logischerwijs het meest enthousiast zijn over de sjoemel-apparaten. Naar verwachting zullen ook de zwaar vervuilende cruise-schepen de apparatuur laten inbouwen.
Bron(nen): The Independent