Grote kans op hittegolven

Klimaat, natuur en milieu
dinsdag, 19 mei 2020 om 6:48
hh 201315901
Experts zeggen dat de kans op zeer warm weer en hittegolven nu al groot is vanwege de droogte. Door de droogte zullen de temperaturen waarschijnlijk weer records breken.
“Als we de hoeveelheid neerslag en de mate van verdamping bekijken, zien we dat de situatie nog wat erger is dan vorig jaar. Sinds 1901 is het nog nooit zo droog geweest”, zegt Belgische weerman Frank Deboosere. In België slaat de droogte net als in Nederland toe.
Als in de zomermaanden warme lucht uit Zuid- en Oost-Europa onze kant op komt, zal de kans op zeer heet weer groter zijn dan zonder droogte. "De droogte nu legt de basis voor hittegolven. Want als de zon schijnt, verdampt normaal een deel water uit de bodem. Maar als er geen water meer is om te verdampen, wordt alle zonne-energie in warmte omgezet.”
"Het is heel erg regiogebonden, maar op dit moment is het overal droog”, vertelt meteoroloog Alfred Snoek van Weerplaza aan De Telegraaf. "Qua jaren met extreem weinig neerslag zijn 1976 en 2018 natuurlijk berucht. Maar als je kijkt naar het huidige neerslagtekort, ligt 2020 al voor op die jaren.”

Niet douchen

"Je hebt eigenlijk drie, vier weken met elke dag pittige buien nodig om dit in te halen”, zegt Snoek. "We gaan waarschijnlijk de kant op dat eerst het beregenen van akkers niet meer mag, je vervolgens de tuin niet mag sproeien en we uiteindelijk zelfs kort zullen moeten douchen om water te sparen.”
Bron(nen): Nieuwsblad