Hamburgerkraam verkoopt stiekem vegan burgers en worsten: 'Ze komen zelfs terug voor meer'

Klimaat, natuur en milieu
zaterdag, 30 juli 2022 om 12:14
anp 3386243
Tijdens de Gentse Feesten staat naast het hoofdpodium een Oktoberfest-kraam met hamburgers en braadworsten. De uitbaters vermelden er niet bij dat alle snacks veganistisch zijn. Ze gaan letterlijk en figuurlijk als warme broodjes over de toonbank. Klanten reageren verrast en enthousiast.
“We baten deze kraam al langer uit, maar het is de eerste keer dat we er veganistische hamburgers en braadworsten in bakken”, vertelt Caroline Lainez, die samen met haar broer Philippe elke dag op de Gentse Feesten staat.
Uitgebreid vooronderzoek“Hiervoor werkten we enkel met gewone burgers en braadworsten, maar als we hier een stand wilden uitbaten, moest dat veganistisch zijn. Dus hebben we meer dan tien merken getest, tot we hamburgers en braadworsten vonden die niet alleen lekker zijn maar ook passen op de grill.”
De burgers en worsten zijn gemaakt door het Amerikaanse bedrijf Beyond Meat, dat al vele prijzen heeft gewonnen vanwege de smaak en textuur van de producten. Vleeseters merken het verschil niet met echt vlees, vertelt Caroline. “En zelfs als ze het weten, komen ze terug voor meer. Gisteren kwam een man een hamburger halen. Pas later hoorde hij dat er geen vlees in zat, hij kon zijn oren niet geloven.”
Niet weten wat erin zitPhilippe vindt het niet nodig om de klanten op de hoogte te brengen: “In een gewone hamburgerkraam zeggen ze toch ook niet wat erin zit? Mogelijk omdat je het daar niet wil weten gewoon.”
Caroline en Philippe willen uit gaan breiden: “Het was de eerste keer dat we met veganistische burgers en worsten werkten, maar we gaan dat blijven doen. We denken eraan om vanaf nu met twee kramen te werken: een gewoon en een veganistisch. Al zal je het verschil niet merken qua smaak of textuur.”