IJsland houdt begrafenis voor 'overleden' gletsjer

Klimaat, natuur en milieu
maandag, 19 augustus 2019 om 11:55
dc0f66d442464f40b944b6ba6a92bea5 0
Onlangs is door de opwarming van de aarde voor het eerst in IJsland een gletsjer compleet verdwenen. Om stil te staan bij deze gebeurtenis heeft het land een uitvaart georganiseerd.
Rond de honderd mensen liepen mee de berg op voor de ceremonie, onder wie premier Katrin Jakobsdottir. "Ik hoop dat deze begrafenis niet alleen de IJslanders, maar mensen uit de hele wereld inspireert, want wat we hier zien is nog maar één kant van de klimaatcrisis," aldus Jakobsdottir.
Terwijl de wereld de warmste julimaand ooit heeft meegemaakt, werd er in IJsland een bronzen plaat aan een rots bevestigd op een kaal terrein dat tot voor kort nog was bedekt door de Okjokull-gletsjer in het westen van het land.
Op het plakaat staat: 'Een brief aan de toekomst'. De bijeenkomst moet bewustzijn creëren voor de afname van het aantal gletsjers en de gevolgen van klimaatverandering. "In de komende 200 jaar is al onze gletsjers waarschijnlijk hetzelfde lot beschoren als deze eerste. Dit monument is om duidelijk te maken dat we weten wat er gebeurt en wat er moet worden gedaan. Alleen jij weet of we juist hebben gehandeld," staat er op het bord. Er staat ook '415 ppm CO2', verwijzend naar het recordniveau aan CO2-uitstoot dat afgelopen mei in de atmosfeer werd gemeten.
IJsland verliest 11 miljard ton ijs per jaar en wetenschappers vrezen dat de meer dan 400 gletsjers tegen 2200 allemaal verdwenen zijn. Gletsjers bedekken zo'n 11 procent van het landoppervlak in IJsland.
Bron(nen): The Guardian