Je hebt meer huisdieren dan je denkt: 'Er wonen honderden spinnen in een gemiddeld huis'

Klimaat, natuur en milieu
maandag, 03 oktober 2022 om 12:21
welingelichtekringen header 1
Als je even niet oplet, hangt er weer een nieuw spinnenweb in een hoek van de kamer of achter de radiator. En dan zijn er ook nog de springspinnen. Spinnen leven zij aan zij met ons en zijn een nuttige aanvulling op onze huisraad. Maar waarom eigenlijk, en kunnen ze ons ook zien?
Arachnoloog Andrea Dekkers vertelt aan Quest over spinnen in en om ons huis: “Het ligt er een beetje aan wat voor huis je hebt. Bijvoorbeeld of je een kruipruimte hebt, en hoe groot je huis is. Maar ik verwacht wel dat er honderden spinnen in een gemiddeld huis wonen.” En nu het kouder wordt, kruipen allerlei spinnensoorten je huis binnen op zoek naar warmte en/of een partner.
Spinnen ruiken door lucht op te vangen met haartjes op hun pootjes. Voelen doen ze door trilhaartjes. “Als je praat, veroorzaak je trillingen. Dat kan een spin voelen.” Spinnen die in hun web hangen, zien ons niet goed. Trillingen zijn voor hen veel belangrijker. De springspin houdt ons wel goed visueel in de gaten. “Die heeft heel goede ogen, want hij jaagt op zicht. Als je met je vinger heen en weer beweegt voor de spin, dan draait hij mee”, legt Dekkers uit.
Er is genoeg te eten voor onze achtpotige vrienden. “In ieder huis zitten papiervisjes, meelkevers, tapijtkevers, vliegen, muggen, noem maar op. Er is altijd iets te eten in je huis”, aldus de spinnenkenner. Vocht halen ze uit hun prooien. “Ze kunnen best een paar weken zonder water.”
Een hardnekkig broodjeaapverhaal vertelt dat ieder mens tijdens zijn leven een aantal spinnen opeet in zijn slaap. “Er zijn mensen die niet durven te slapen als ze een spin gezien hebben in de slaapkamer, maar dat is echt niet nodig. Zo'n spin gaat echt geen donkere, vochtige krochten in die naar kooldioxide ruiken.”
Bron(nen): Quest