Katten hebben wel degelijk gezichtsuitdrukkingen: herken jij ze?

Klimaat, natuur en milieu
maandag, 02 december 2019 om 15:37
welingelichtekringen header 1
Met een beetje goede wil kun je bij je hond nog wel ontdekken of hij droevig kijkt of juist vrolijk, maar bij een kat wordt dat erg lastig. Toch hebben katten ook gezichtsuitdrukkingen én kunnen sommige mensen die herkennen.
Dat blijkt een studie van de universiteit van Guelph in de Amerikaanse staat Ontario. Meer dan 6.000 deelnemers uit 85 landen kregen korte kattenvideo's te zien. Ze moesten raden in welke stemming de katten waren. De gemiddelde score was lager dan 60 procent. Slechts 13 procent van de deelnemers wist 75 procent of meer goed te raden. Vrouwen scoren beter dan mannen en jongeren beter dan ouderen. De beste resultaten haalden mensen die professionele ervaring hebben met katten, zoals dierenartsen.
“Katten vertellen ons dingen met hun gezicht en als je heel goed bent, kun je ze begrijpen”, zegt bioloog Georgia Mason. “Sommige mensen begrijpen katten. Dat betekent dat ze moeilijk te lezen zijn, maar dat ze niet volledig ondoorgrondelijk zijn.”
Het onderzoek is pas het begin van een lang proces om kattengedrag in kaart te brengen. De mensen die goed in staat bleken om gezichtsuitdrukkingen te duiden, spelen daar een belangrijke rol in volgens de onderzoekers.
Benieuwd of jij weet hoe je kat zich voelt? Doe hier de test van de universiteit.