Maak een wesp niet dood, maak hem in de war

Klimaat, natuur en milieu
door Admin
zondag, 03 april 2022 om 6:12
57278642 m
Als je last hebt van wespen om je heen, moet je niet gaan slaan, of de spuitbus halen, maar de plantenspuit.
Wespen zijn vervelend maar nuttig: ze zijn de opruimers van de natuur. Dus hoe meer wespen, hoe minder muggen en vliegen je kunnen lastigvallen. Dat wespen wraak nemen na hun dood klopt. Als je een wesp doodt, komt er namelijk via hun gif een bepaald feromoon vrij. Daardoor worden andere wespen agressiever en maak je dus meer kans op een wespensteek.
Volgens HLN is er een veel simpeler manier: water. Het zit zo dat als je water verstuift op wespen, denken ze dat het regent. Aangezien wespen een grote afkeer hebben van regen, vliegen ze meteen terug naar hun nest. De wesp zal door zijn natte vleugels moeilijkheden ervaren met vliegen en dus snel afdruipen.
En als je nu je tuin of balkon gaat bewerken kun je vast rekening houden met de voorkeuren van wespen. Wespen komen af op vlees en zoetigheid, maar houden niet van de geur van citroen, kruidnagel en geranium. Er is onderzoek gedaan naar geuren waarbij wespen uit de buurt blijven en deze passen goed in een kruidentuin. Met een kruidentuin of potjes verse kruiden zou je wespen op afstand kunnen houden van je terras of balkon. Met horren en vliegengordijnen voorkom je dat wespen bij je in huis vliegen.
Bron(nen): HLN