Man gaat in Californië drie uur wandelen, wordt tien dagen later teruggevonden

Klimaat, natuur en milieu
maandag, 24 juni 2024 om 10:23
anp 496201905
Lukas McClish (34) zou op 11 juni drie uurtjes gaan wandelen in de Santa Cruz Mountains in Californië. Maar hij verdwaalde. Tien dagen later werd hij pas gevonden. De Californiër overleefde het ternauwernood.
McClish vertelt dat hij vermoedelijk al snel is verdwaald, omdat door bosbranden veel bordjes en pijlen verdwenen zijn. Hij is een ervaren wandelaar, die er wel vaker in zijn eentje op uit trekt. “Maar de branden hadden het landschap helemaal veranderd en typische markeringen waren weg.”
Zijn familie gaf hem op 16 juni als vermist op toen hij niet op Vaderdag verscheen. Een vriend wist te vertellen dat hij in de bergen aan de wandel was. En al snel bleek dat de man nog moest leven. “Er waren donderdag meerdere meldingen van getuigen die iemand in de verte in de bossen hadden horen schreeuwen om hulp”, vertelt een brandweerman. “Maar het was heel moeilijk om de juiste locatie van die persoon te bepalen.”
Gespot door een drone
Donderdagavond - tien dagen later - werd McClish gespot door een drone. Een speurhond wist hem uiteindelijk op de grond te vinden. Negen nachten en tien dagen had de man in het bos doorgebracht. Hij overleefde door water te drinken dat hij met zijn wandelschoen verzamelde in beekjes en bij watervallen.
“Ik wist dat als ik de zon bleef volgen, ik uiteindelijk de oceaan zou bereiken. Maar ik wist niet hoe ver de oceaan was”, vertelt hij. “Ik denk dat ik soms wel bijna 4 liter water dronk. Tegen het einde kon ik het niet meer alleen met water. Mijn lichaam had eten nodig.” Toen begon hij ook wilde bessen te eten, slapen deed hij op een bedje van bladeren. “Ik had ook een poema die me begon te volgen", klinkt het tot besluit. “Maar het was cool. Hij bleef op afstand. Het was alsof hij over me waakte.”