Ontroerend: paard huilt om overleden veulentje

Klimaat, natuur en milieu
door Admin
zondag, 14 april 2019 om 7:41
welingelichtekringen header 1
Het internet is diep ontroerd door een foto van een huilende merrie. Ze verloor haar veulen en liet een traan. Paardentrainster Moniek Valk wist het rouwende dier vast te leggen op camera. "Ik vond het zo bijzonder dat ik er wel een foto van móest maken,” vertelt de paardenliefhebster in het AD. Bij fokkerij Van der Sanden in Sprundel hebben ze alles gedaan wat in hun macht lag om het veulen te redden. De dierenarts constateerde uiteindelijk dat het babypaardje al was overleden en vreesde zelfs voor het leven van de merrie. Die kon gelukkig worden gered, maar was wel compleet in shock.
"Ze stond vlakbij haar overleden baby en je kon goed zien dat het verlies haar veel pijn deed”, zegt Valk. "Toen ik wat meer dichterbij kwam, zag ik zelfs een traan over haar hoofd rollen. Toen ik dat zag, brak mijn hart in duizend stukjes. Aan de andere kant vond ik het ook heel mooi en bijzonder. Zoiets had ik echt nog nooit eerder gezien.”
Maar kúnnen paarden wel huilen? Ellen de Boer, een psycholoog die gespecialiseerd is in gedragstherapie bij dieren, weet het niet zeker. "Dat paarden verdrietig kunnen zijn en kunnen rouwen, dat staat vast," zegt ze. "Paarden zijn hele sociale dieren die zich snel hechten aan mensen en andere dieren. Zeker als een paard haar jong verliest, dan kan dat net zo hard aankomen als bij mensen. Maar of ze er ook om kunnen huilen? Ik vind het lastig... het zou kunnen.”
Het 'huilende' paard in Sprundel
© Facebook/Moniek Valk
Bron(nen): AD