Overleden surfers waren zeer ervaren: Wat ging er mis?

Klimaat, natuur en milieu
dinsdag, 12 mei 2020 om 15:33
welingelichtekringen header 1
Een groot drama in Scheveningen: Vijf surfers zijn om het leven gekomen nadat ze gisteravond in de problemen kwamen bij het Noordelijk Havenhoofd van de badplaats. "Het waren lifeguards, ze gaven surfles en deden aan reddingszwemmen,” aldus een bekende van een van de surfers.
Het gaat om drie Hagenaaren en twee mannen uit Delft tussen de 23 en 38 jaar. Er wordt alleen nog gezocht naar het lichaam van de 23-jarige Delftenaar, laat de politie tijdens een persconferentie vanmiddag weten. De groep bestond uit zes surfers. Slechts eentje overleefde het drama. Een ooggetuige laat weten: "De overlevende vertelde dat ze verrast werden door een golf en ‘gespoeld’ werden. Er was overal schuim. Dan is het net alsof je in een lawine terechtkomt, je weet niet meer wat onder of boven is.”
In Scheveningen heerst grote droefenis. Mark van Haaften, die bij de haven woont en de overlevende kent en een van de overledenen, zegt tegen het AD dat het allemaal ervaren surfers waren. "Een van die gasten heb ik drie dagen geleden nog gezien. Ik gaf surfles met hem. Het zijn allemaal heel ervaren lifeguards, locals. Ze liggen elke dag in het water als het kan en kennen de zee hier.”
Bron(nen): AD