Waarom zijn er soepprotesten in Engeland? De Van Gogh-besmeurder legt het uit

Klimaat, natuur en milieu
dinsdag, 18 oktober 2022 om 11:56
anp 456197522
Afgelopen vrijdag gooiden twee 'Just Stop Oil'-activisten een blik soep over een Van Gogh-schilderij in The National Gallery in Londen om aandacht te vragen voor de klimaatproblematiek en het 'desastreuze' conservatieve beleid van de fel bekritiseerde nieuwe premier Liz Truss.
In een straatinterview vertelt de activist over het soepincident in het museum. Ze waren niet van plan om het Van Gogh-schilderij kapot te maken. “We wisten 100% zeker dat er geen risico was voor aantasting van het schilderij, anders hadden we het nooit gedaan. Het doek zit achter een laag glas. Naderhand hebben we de soep met keukenrol eraf gehaald.”
Ze legt verrassend welbespraakt uit waar de actiegroep 'Just Stop Oil' en de soepprotesten volgens haar om gaan. “Ik ben het met je eens, het is een idiote actie. Maar het gaat niet om soep op schilderijen. We willen de klimaatproblematiek en Liz Truss' beleid aankaarten. De nieuwe premier geeft meer dan honderd nieuwe licenties aan vervuilende bedrijven en subsidieert fossiele brandstoffen, terwijl groene energie zoals windenergie op het moment negen keer goedkoper is.”
“Mensen moeten kiezen tussen hun huis verwarmen en voedsel kopen. Hier moeten we het nu over hebben. We hebben geen tijd te verliezen. Het klimaat gaat eraan als we nu niks doen. Burgerlijk verzet werkt. Op deze manier komen veranderingen tot stand. We zijn een vreedzame actiegroep en zullen doorgaan met onze acties, zodat belangrijke milieuthema's besproken worden.”
Hier kun je het straatinterview bekijken:
Bioloog Sir David Attenborough (96) legt uit dat we als mensheid een stuk meer gaan verliezen dan alleen een schilderij, als we niet gauw werk maken van een klimaatoplossing. “We zijn op weg naar een ineenstorting van onze leefwereld.”
Hier spreekt de bekende bioloog over het 'Just Stop Oil'-protest: