Walrus is lekker aan het relaxen op eiland Neeltje Jans: is het Thor?

Klimaat, natuur en milieu
zondag, 13 november 2022 om 12:39
anp 454458515
Er ligt een walrus languit in het zonnetje op de Oosterscheldekering. Het is de eerste keer in 45 jaar dat de diersoort gespot is in Zeeland. Het zou goed kunnen dat we te maken hebben met walrus Thor, een jongvolwassen mannetje dat vorige week nog het strand van Petten in Noord-Holland aandeed.
De slagtanden van een mannetjeswalrus zijn veel groter dan van een vrouwtje. Het is duidelijk te zien op de foto's dat het hier dus om een mannetje gaat. In de zomer waren er enkele walrussen die vanuit het arctische gebied naar het zuiden zwommen. Er was er zelfs eentje die naar Spanje en terug zwom.
Een andere soortgenoot, de vrouwelijke walrus Freya, werd beroemd omdat ze maandenlang rondzwierf door de Waddenzee en mensen haar telkens weer op gingen zoeken om foto's te maken. Uiteindelijk werd ze doodgeschoten door de Noorse overheid, vanwege het mogelijke gevaar dat ze voor dagjesmensen zou kunnen opleveren.
Het is onduidelijk waarom de dieren steeds vaker en verder naar het zuiden afreizen. Omroep Zeeland geeft aan dat toeschouwers bij het Zeeuwse Neeltje Jans op afstand worden gehouden door de autoriteiten. Wijkagenten van Schouwen Duiveland schrijven op Twitter: “Vandaag een melding van Walrus op werkeiland Neeltje Jans. Dier leek in goede conditie en wordt bekeken door dierenarts.”