Zo zorg je ervoor dat de populaire Calathea-kamerplant floreert

Klimaat, natuur en milieu
zondag, 24 maart 2024 om 8:47
122060852
De Calathea is een prachtige plant met felgroene kleuren en mooie tekeningen op de bladeren. Het probleem met deze kamerplant is echter dat hij vaak gaat hangen, bruin wordt en uiteindelijk het loodje legt. Wat doe je toch fout? Met deze tips blijft deze geliefde plant fier overeind in huis.
De Ctenanthe-soorten zijn groenblijvende vaste planten, afkomstig uit Midden- en Zuid-Amerika. Ze zijn bijzonder vanwege het 's nachts dicht en 's ochtends weer opengaan van de bladeren. Hierdoor wordt de Calathea ook wel pauwenplant genoemd. De plant maakt zelfs geluid bij het bewegen.
De Calathea heeft veel water nodig. Als de bladeren gaan hangen, heeft hij dorst. Geef dus regelmatig een scheut water en besproei de bladeren ook af en toe. Dit voorkomt ongedierte en houdt de plant schoon. Zet de kamerplant niet in de volle zon, want dan komen er bruine randen aan de bladeren. Ook bij de verwarming en op een tochtige plek doet de Calathea het niet zo goed.
In het voorjaar en de zomer krijgt de Calathea nieuwe bladeren. Dit kost de plant extra energie, dus help hem een handje en voeg wat korrels kamerplantvoeding toe aan de potgrond. Overdrijf dit niet, want dan verban je de plant alsnog ongewild naar de eeuwige jachtvelden.