VPRO maakt bezwaar tegen boete sigaret

Nadat de VPRO een boete kreeg van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voor de sigaret die Hans Teeuwen opstak tijdens het programma Zomergasten, heeft Peter van Ingen besloten bezwaar te maken tegen de boete. Dat meldde de VPRO vrijdag. De sigaret is in strijd met het recht op een rookvrije werkplek, aldus de NVWA. Van Ingen, eindredacteur van Zomergasten, vecht de boete aan omdat deze volgens hem gebaseerd is op televisiebeelden. "Sterker nog: men baseert zich op klachten van kijkers die Hans Teeuwen op televisie zagen roken. Daarmee vervallen we in een surrealistische discussie." Teeuwen zei vooraf niets met de VPRO te hebben afgesproken over de sigaret. "Ik stak 'm gewoon maar op. Daar dacht ik helemaal niet bij na. Ik vind het eigenlijk heel erg stom, roken. Maar ja, ik ben verslaafd." Inspecteurs van de NVWA bezochten in de week na de uitzending de studio, waar ze onder meer de asbak bekeken die op tafel verscheen. Ze gaven 600 euro boete. Dat is de boete voor een eerste overtreding van het verbod op roken op de werkplek. Van Ingen zegt dat de NVWA echter niet op locatie, in de studio, heeft vastgesteld dat de cabaretier zat te roken. Volgens hem kan in feite alleen maar worden vastgesteld dat wat op televisie te zien was, eruitzag als Hans Teeuwen met een sigaret. "Ik vind het interessant om uit te zoeken of het beeld van een rokende man een boete van 600 euro rechtvaardigt."    

Bron(nen):   Nederlands Dagblad      

4 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Cornelis Berend

  Ik zou graag opmerken dat de VPRO een publiekelijk gefinancierde instelling is, evenals de NVWA. En ik ben er op tegen als zulke partijen elkaar boetes en procedures om de oren slingeren op kosten van de belastingbetaler. Immers worden er nog meer overheidsinstellingen bij betrokken, kapitaalvernietiging per definitie. Een krachtig FOEI, gevolgd door “we zullen beter opletten’ is, eveneens per definitie, afdoende.

 2. catchit64

  En er zit nu een zielig ambtenaartje te gniffelen. Tegen zijn kinderen zegt hij trots voor het slapen gaan: jaha, papa heeft ze maar mooi tuk daar bij de VPRO.

 3. Michiel Thalen

  Gaan ze dan ook alle films aanpakken waar men een sigaret opsteekt?

  Maar ik ben het wel eens met de boete. Het mag gewoon niet en ik vind het ook wel zo fijn dat mensen niet meer op tv zitten te paffen. Het is heel flauw dat de VPRO over de wijze waarop ze gepakt zijn gaan zeuren. Inhoudelijk weten ze namelijk dat ze fout zitten.

  Er worden tegenwoordig ook mensen die vuurwerkbommen of hardrijders gepakt die op youtube staan. Hoe men aan het bewijs komt maakt niet uit (zolang binnen de wet).

  Hopelijk gaan ze nu weer beter opletten in de studio. Stuur de rekening maar naar hanssie

 4. André Somers

  Van Ingen, Teeuwen en De Jong gaan toch niet ontkennen dat Teeuwen sigaret opstak? Zo’n protest afhandelen kost aanmerkelijk meer dan die €600. Ik vindt het nogal flauw om bezwaar aan te tekenen als je dondersgoed weet dat je fout zat.

Reacties niet toegestaan