Opveren na tegenslag

Afwijzing en mislukking, hoe je het ook bekijkt, doet pijn. Afwijzing is ook deel van het leven - en ons vermogen om met afwijzing en mislukking om te gaan, bepaalt hoe gelukkig we zijn. Volgens psychologen is niet depressie het tegenovergestelde van geluk, maar veerkracht. De mensen die we bewonderen om hun kracht krijgen ook hun deel, alleen zij veren telkens weer op. Hoe doen ze dat? 1. Ze gaan staan open voor hun negatieve en positieve emoties - ze laten die emoties naast elkaar bestaan en zijn niet blind optimistisch. Ze accepteren dat ze ergens verdriet door hebben, maar zijn tegelijk dankbaar voor de ervaring 2. Ze zijn realistisch optimistisch - volgens een Taiwanees onderzoek zijn optimisten die er tegelijk een kritische houding op nahouden het gelukkigst en meest veerkrachtig. Ze zijn bij tegenslag creatief en bedenken niet alleen plan A maar ook plan B en C 3. Ze wijzen afwijzing af - afwijzing knaagt aan je eigenwaarde en zelfrespect als je het als afwijzing blijft zien. Zo blijf je de gevangene van je eigen gedachten. Bij sommige tegenslagen kun je proberen de afwijzing niet persoonlijk te nemen, maar te accepteren dat er een momentum zal zijn voor jouw visie 4. Ze hebben een sterk support system - om op te veren heb je absoluut mensen om je heen nodig op wie je kunt en mag leunen (ook van jezelf). Volgens onderzoek is een liefdevolle omgeving absoluut heilzaam bij stress 5. Ze waarderen de kleine dingen - het maakt dat ze bijvoorbeeld niet denken 'alles gaat verkeerd'. Ze zien ook wat er wél goed gaat. Ze zien de regenboog tijdens een zware bui 6. Ze leren en groeien - veerkrachtige mensen versterken hun eigenwaarde door hun situatie als leermoment te zien. Dit geeft ze het vertrouwen dat ze er weer bovenop kunnen komen. Hierdoor worden ze telkens veerkrachtiger 7. Ze zijn erg dankbaar - uit onderzoek blijkt dat oprechte dankbaarheid de gezondheid en het welzijn kan verbeteren. Dankbare mensen zijn in de regel gezonder en voelen zich beter dan mensen die klagen en mokken    

Bron(nen):   Huffingtion Post      

13 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Captain Caveman

  Punt 3 lijkt me nogal een paradox

  • ikookeven

   … en gelukkige mensen leggen niet overal zout op 😉

   (in antwoord op Captain Caveman)
   • Captain Caveman

    Inderdaad…
    Oh en het is trouwens “niet op elke slak zout leggen”
    Maar gelukkig ben ik erg veerkrachtig…
    🙂 🙂

    (in antwoord op ikookeven)
    • Guest

     Thank for the update, het was een beetje “slang” geworden… maar gelukkig ben ik ook heel flexibel en zie ik het leermoment
     :-))… ik zal voortaan idiot prove schrijven, en jij legt inderdaad op elke slak zout 😉

     (in antwoord op Captain Caveman)
 2. jeewee

  Een beetje buiten dit onderwerp ( off topic ) maar even over spellen, goed gebruik van spreekwoorden, gezegdes en dergelijke.

  Sommige schrijvers zijn nogal slordig te noemen en we zien regelmatig mensen die reacties geven elkaar corrigeren. Lang geleden heb ik de bewuste keuze gemaakt om me niet meer te ergeren aan taalfouten want anders blijf je aan de gang. Een onbedoeld en vervelend neveneffect is dat je zo gewend raakt aan de fout gespelde woorden dat ik tegenwoordig soms een woordenboek moet raadplegen.

  Het lijkt mij overigens leuk voor Maroesja om een compliment in ontvangst te mogen nemen; een compliment voor haar correcte manier van omgaan met onze taal.

  Misschien zou ze ook eens als correctrice kunnen optreden voor haar collega’s.

  • ikookeven

   Natuurlijk ken ik het spreekwoord: op elke slak zout leggen. Maar meneer hieronder legt het niet op elke slak, maar op alles! Dat bedoelde ik ermee.
   Ik ben absoluut een voorstander van goed taalgebruik, maar een beetje humor hier en daar mag best. Als men daar dan niet vindingrijk genoeg voor is, jammer dan.
   Taalfouten als: beter dan en even als, wat veel mensen en journalisten fout doen, doe ik in ieder geval goed! Verder beheers ik de Nederlandse taal ruim voldoende, mijn Engels daarentegen is wat minder, maar ik spreek wel weer vloeiend Frans!

   (in antwoord op jeewee)
   • jeewee

    Hou me ten goede, het was zeker niet voor jou bedoeld.
    Honi soit, qui mal y pense….Ik vind het leuk om te lezen dat je vloeiend Frans spreekt. Jammer dat we in Nederland zo weinig series of films uit Frankrijk te zien krijgen.

    In eerste instantie wilde ik alleen de maakster van het uittreksel complimenteren met haar juiste taalgebruik. Ze levert naar mijn weten nog niet zo lang bijdragen en ik ben blij weer stukjes te kunnen lezen die doorgaans zonder fouten zijn.
    Een klein polemiekje over foutjes van de een en de ander over en weer is meestal gewoon grappig om te volgen, mits het met het rapier uitgevochten wordt en niet met de houwdegen.
    Om een open deur in te trappen: leven en laten leven, ook op het gebied van taal. Verwonderd ben ik geworden over mijzelf dat ik niet meer zoals vóór het internettijdperk een spelfout herkende in een “split second”.

    (in antwoord op ikookeven)

Reacties niet toegestaan