Dorp staat al 54 jaar in brand

Er is een dorp in de VS waar al 54 jaar een brand woedt. Hoe gek het ook lijkt, er zijn op aarde duizenden plekken waar het vuur om zich heen slaat en niet te doven is.

In Centralia in Pennsylvania brak in 1962 brand uit in de oude kolenmijn onder het dorp. De kolenmijn werd al tijden niet meer geëxploiteerd. Waarschijnlijk vloog de boel desondanks in de hens toen er afval gedumpt werd in een open mijngroeve. Het vuur verspreidde zich ondergronds. Blussen mocht niet baten.

Veel bewoners merkten niet zo veel van de brand en bleven er wonen. Pas in 1980, toen een 12-jarige jongen bijna in een zinkgat verdween, werd er langzaam een evacuatie ingezet.

De temperatuur van het ondergrondse vuur loopt op sommige plaatsen op tot ruim boven de 500 graden. De hoogst gemeten temperatuur is 732 graden. Elk jaar groeit het vuur tussen de 15 en 22 meter.

Dit soort eindeloos durende branden komen regelmatig voor. Wereldwijd zou het om duizenden niet te blussen branden in kolenmijnen gaan. De Burning Mountain in Australië zou zelfs al zo’n 6.000 jaar woeden.

Bron(nen):   Scientias