‘We zouden het internet moeten afschaffen, als dat kon’

"Het internet is overschat. Het heeft geweldige kanten, maar ook grote nadelen. De voordelen worden overschat en de gevaren onderschat." Een column van een befaamde Washington Post columnist, Robert Samuelson, wordt op het internet met hoon overladen. “If I could, I would repeal the Internet,” schreef hij. Toch is zijn redenering de moeite waard. Hij schrijft dat dagelijks duidelijker wordt dat het internet stukje bij beetje in verkeerde handen valt. Dat we een machinerie hebben ontwikkeld die we ten goede kunnen gebruiken, maar die ook heel goed kan worden misbruikt. Bedrijven volgen ons tot in de slaapkamer, we zijn verslaafd en overheden hebben het nog nooit zo makkelijk gehad om de burgers in de gaten te houden en te controleren. Samuelson waarschuwt dat het internet ook het terrein zal worden waarop oorlogen zullen gaan woeden. De wederzijdse spionagepraktijken van de grote landen zijn daarvan nog maar een begin. Er zijn nog geen grote aantallen doden gevallen als gevolg van het internet, schrijft Samuelson. Maar wacht maar af. Het ergste moet nog komen

Bron(nen):   Salon      

3 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. kletsmajoor

  Of bedrijven en overheden je kunnen volgen of niet heb je veel meer in de hand dan veel mensen denken. Als je niet gevolgd wilt worden moet je geen persoonlijke info op het net zetten en dus vooral geen sociale media gebruiken. Als je het toch doet: alle settings om te delen dicht zetten en regelmatig een nieuw account aanmaken. Voor de wat meer technisch onderlegde gebruiker zijn er vele opties om communicatie te versleutelen en te anonimisren maar daar moet je wat ongemak t.o.v. normaal gebruik voor op de koop toe nemen.

  Het internet zelf is niet goed of fout. Het is maar technologie. Het gaat erom wat je ermee doet en wat anderen ermee doen.

 2. Vogelbeest

  De meeste mensen hebben een tv in de slaapkamer. Bedrijven die hun producten proberen te slijten terwijl je in bed ligt is bepaald niet nieuw.

  O.k., je klikgedrag wordt gevolgd. Nou en? Dat voorkomt dat ik reclame krijg voor incontinentieproducten en wasmiddelen waar ik helemaal niet in geïnteresseerd ben. Reclame’s over zaken waar ik wel eens gebruik van maak vind ik doorgaans niet vervelend.

 3. RhodBerth

  Mensen moeten zich gaan realiseren dat ‘internetten’ geen privé activiteit is, maar dat het net zo publiek is als de deur uit gaan en naar een winkelcentrum gaan. Je kunt worden gezien, er wordt gehoord wat je zegt, en mensen zien wat je kopen.

  Dat je PC in je woonkamer staat wil nog niet zeggen dat je in privaat terrein bent.
  Privacy op internet is een illusie. Doe online dus nooit iets waarvan je koste wat het kost wilt voorkomen dat een ander erachter komt.

Reacties niet toegestaan