Humberto Tan maakt zich zeer boos over ‘het negertje’

'Stel je voor dat we sporters structureel alleen etnisch zouden duiden in plaats van gewoon bij hun naam? Dus niet Churandy Martina, maar dat negertje uit Curaçao. Dus niet Ranomi Kromowidjojo maar dat Javaantje uit Groningen en niet Lewis Hamilton maar dat negertje in de Formule 1.' Humberto Tan maakt zich zeer boos over 'het fietsende negertje' van Henk Lubberding. "Die renner die vandaag voorop reed. Dat donkere negertje. Nou ja, negertjé, hij was wel heel donker. Dus ik noem dat maar een neger. Het is al verbazingwekkend dat die op een fiets kunnen rijden", zei Lubberding. Inmiddels heeft Lubberding zijn excuses aangeboden voor de opmerking, maar hij zegt er wel bij: "Ik zou niet eens weten hoe ik het anders had kunnen verwoorden."
 Tan is er zeer boos over. En ook dat de Nos er genoegen mee heeft genomen.Het is 2013 en een Fransman met roots in Guadaloupe rijdt rond in het peloton. Een uniek verhaal over wielrenner Kevin Reza van de Europcar-ploeg. Geboren in Versailles, 2 keer derde geworden bij de Nationale Franse kampioenschappen. Maar analist Lubberding weet niet veel te melden over de renner behalve dat het een "negertje" is…Treurig maar waar en de NOS bedekt het met de mantel der liefde.

Bron(nen):   BNR      

31 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Heldoppantoffels

  Tjonge jonge zoals gebruikelijk is heel allochtoon nederland in rep en roer bij zo’n opmerking. Zeer overdreven net zoals dat gezeik over zwarte piet en de (helaas) inmiddels verdwenen negerzoen.

  Spastisch gedoe van mensen die klaarblijkelijk zelf nog worstelen met de eigen identiteit. Misschien moet ik ook maar gaan klagen als iemand aan mij refereert als ‘die kale’ en om moord en brand schreeuwen zodra iemand mij vraagt of ze mijn kammetje of gel even mogen lenen.

  • Barry Bafman

   Hoewel ik het grotendeels met je eens ben snap ik Humberto ook prima. Dit soort uitspraken hoort niet thuis in de publieke omroep en zou deze moeten onderscheiden van de RTL/SBS IQ schoenmaat meuk.

   Prima als het bij formats als bijv. Voetbal International tevoorschijn komt trouwens, kan de humor er wel van inzien.

   (in antwoord op Heldoppantoffels)
  • iembam

   hoezo is heel ALLOCHTOON Nederland in rep en roer? wat is dat Allochtoon Nederland? is Humberto daar de ambassadeur van? Niet iedereen over over één kam scheren…a.u.b.

   (in antwoord op Heldoppantoffels)
   • Heldoppantoffels

    Toch weer over die kam beginnen hè!?

    (in antwoord op iembam)
    • iembam

     tja, doosdoener vind je niet. wat hebben negers met allochtonen te maken?

     (in antwoord op Heldoppantoffels)
     • Heldoppantoffels

      Ik vond de verwijzing wel leuk gevonden, bewust of onbewust gemaakt.

      Wat negers met allochtonen te maken hebben? Volgens mij zijn dat mensen die een recente andere oorsprong hebben dan dit land.

      (in antwoord op iembam)
     • iembam

      Dus mensen met een “recente andere oorsprong hebben” zijn negers?

      Woorden die niets betekenen zou ik vermijden. Maar je kunt ook proberen op krampachtige wijze betekenis te geven aan betekenisloze woorden.

      Dit was mijn laatste opmerking hierover anders word het heen en weer zinloos.

      (in antwoord op Heldoppantoffels)
     • Heldoppantoffels

      Ja wat wil je nu weten, zo moeilijk is het toch niet? Mensen met een andere afkomst zijn allochtoon en dan heb ik het over recente andere afkomst.

      Het ging je om het woord allochtoon, kijk zo heeft het weinig zin dat je reageert.

      (in antwoord op iembam)
     • iembam

      mijn punt is, maar blijkbaar dringt dat niet tot je door, een woord moet iets verduidelijken (betekenen). De betekenis van het woord allochtoon is zo breed dat het zinloos is het te gebruiken. De betekenis die jij eraan geeft is namelijk niet wat het betekent. Jij maakt er een eigen versie van. Zo worden er meerdere definities voor het woord allochtoon door elkaar gebruikt waardoor het niets meer betekent. Dus als jij het over allochtoon hebt weet ik niet wat je bedoeld.

      Als ik geïrriteerd overkom excuses.

      (in antwoord op Heldoppantoffels)
 2. Paulraw

  ” “Die renner die vandaag voorop reed. Dat donkere negertje. Nou ja, negertjé, hij was wel heel donker. Dus ik noem dat maar een neger. Het is al verbazingwekkend dat die op een fiets kunnen rijden”, zei Lubberding.”

  Als dit niet racistisch is weet ik het ook niet meer hoor(”Dus ik noem dat maar een neger. Het is al verbazingwekkend dat die op een fiets kunnen rijden”)

  Tan heeft volkomen gelijk

 3. Dead Silence

  Stel een blanke atleet wint de 100msprint in 9.2 seconden. Dan is het toch lachen als zo’n bleekscheet voor een verrassing zorgt? Maar goed, Tan worstelt nog steeds en dat zegt meer over hem dan over wie dan ook, de stotteraar….(oei, wat zeg ik nu…excuses).

  • Paulraw

   ”Stel een blanke atleet wint de 100msprint in 9.2 seconden. Dan is het toch lachen als zo’n bleekscheet voor een verrassing zorgt?”

   Hier staat toch wat anders:

   ”Dus ik noem dat maar een neger. Het is al verbazingwekkend dat die op een fiets kunnen rijden”

   In het laatste geval wordt gezegd dat het sowieso een wonder is dat ”negers fiets kunnen rijden”.

   (in antwoord op Dead Silence)
   • RhodBerth

    Het is allemaal niet erg handig, en met de hele geschiedenis van het racisme in het hoofd moet je dit soort opmerkingen inderdaad gewoon niet maken.

    Maar toch is het ook jammer dat we niet gewoon wat losser met karikaturen om kunnen gaan. Laten we eerlijk zijn, als we aan Afrika denken denken we niet meteen aan fietsers. En als we aan Amerika denken dan zien we hamburgervreters. In Frankrijk staken ze altijd en wij kletsen net zolang de oren van elkaars hoofd totdat we het eens gepolderd zijn.

    Emancipatie van een groep is pas echt een feit als je grappen over die groep kan maken zonder dat je op de vingers wordt getikt.

    (in antwoord op Paulraw)
 4. Hans_Vermeulen

  Net als een marathon, is wielrennen ook een duursport. En ja daar zijn blanke eenmaal minder in. Ik ben er zeker van dat niet blanke stelselmatig geweerd worden uit de wielersport. Een slimme zakenman met wat geld zou zelf een wielerploeg moeten opzetten met Afrikanen. Train een paar Kenianen, Marokkanen en Ethiopiërs, de kans is groot dat ze allemaal zowel letterlijk als figuurlijk zouden binnen lopen. Nou Humberto, dit is je kans. Laat zien dat je ook een slimme zakenman bent en snoer mensen de mond met daden en niet alleen met retoriek.

  • PaulusJ

   Je praat dikke poep. Hele dikke dampende poep.
   De racistische noot die je aanslaat is bewijsbaar onwaar

   De sporten zijn totaal anders. Atletiek nummers zijn voornamelijk krachtsporten. Net als de 10 k schaatsen, hoge inspanning voor korte duur. Ja 10 k is korte duur.

   Het zijn geen duursporten. Het langste loopnummer is een uitzondering met 2 a 2,5 uur, een relatief korte duursport.

   De kortste wielerkoersen zijn al bijna 2x zo lang, tot 6 a 7 uur voor sommige klassiekers. De triathlon is nog veel langer.

   In de atletiek of andere sporten bestaan ook geen rondes van meerdere dagen of weken met verschillende disciplines of soorten inspanningen (tijdrit, klimmen, ploegen)

   Dit stelt allemaal heel andere eisen aan lichaam en geest

   Er worden al decennia tientallen donkere wielrenners opgeleid, getraind begeleid en gegroomed door veelal Belgische en Franse continental of junior ploegen.

   Er zijn vele wielercompetities in Afrikaanse landen, de UCI stuurt er vaak continental ploegen naar de rondes:
   Ronde van Burkina Faso Burkina Faso
   Afrikaans kampioenschap op de weg wegwedstrijd wegtijdrit ploegentijdrit
   La Tropicale Amissa Bongo GabonGrand Prix Chantal Biya KameroenRonde van Rwanda RwandaLes Challenges de la Marche Verte MarokkoFenkel Northern Redsea EritreaRonde van Eritrea EritreaCircuit van Asmara EritreaRonde van Libië Libië Ronde van Algerije Algerije Circuit d’Alger Algerije Ronde van Tipaza Algerije Ronde van Blida Algerije Ronde van Marokko Marokko Les Challenges Phosphatiers Marokko Mzansi Tour Zuid-Afrika Ronde van Ethiopië EthiopiëLes Challenges du Prince MarokkoKwita Izina Cycling Tour Rwanda

   Tot nu toe zijn er niet veel doorgebroken, om allerlei redenen, waarvan waarschijnlijk (dus een vermoeden he, geen racistische vooroordeel) de langdurige pijn en het lang extreem diep kunnen gaan minder ontwikkeld is en de psychische belasting daarvan te groot. Want ook in de triathlon is de zwarte mens een weinig geziene deelnemer.

   Volgende keer je verstand dus maar weer eens gebruiken voor je zo beschuldigend reageert

   (in antwoord op Hans_Vermeulen)
  • RhodBerth

   Volgens mij zijn blanken juist beter in duursporten en zwarten in krachtsporten. Aziaten zijn weer beter in denksporten.

   De sprint daar wint nooit een blanke meer op de OS, maar bij de marathon nog vaak genoeg wel.

   (in antwoord op Hans_Vermeulen)
 5. catchit64

  hadden we al niet uitgebreid over dit onderwerp gediscussieerd? https://www.welingelichtekringen.nl/sport/199646/lubberding-heeft-een-beetje-spijt-van-dat-negertje.html

  Nee, het was niet netjes zoals Lubberding het verwoorde maar volgens mij is het de frustratie van meneertje Tan die er bij de NOS niet meer in mocht.

  • PaulusJ

   Je praat dikke onzin. Hele dikke dampende onzin.
   De racistische noot die je aanslaat is bewijsbaar onwaar

   De sporten zijn totaal anders. Atletiek nummers zijn voornamelijk krachtsporten. Net als de 10 k schaatsen, hoge inspanning voor korte duur. Ja 10 k is korte duur.

   Het zijn geen duursporten. Het langste loopnummer is een uitzondering met 2 a 2,5 uur, een relatief korte duursport.

   De kortste wielerkoersen zijn al bijna 2x zo lang, tot 6 a 7 uur voor sommige klassiekers. De triathlon is nog veel langer.

   In de atletiek of andere sporten bestaan ook geen rondes van meerdere dagen of weken met verschillende disciplines of soorten inspanningen (tijdrit, klimmen, ploegen)

   Dit stelt allemaal heel andere eisen aan lichaam en geest

   Er worden al decennia tientallen donkere wielrenners opgeleid, getraind begeleid en gegroomed door veelal Belgische en Franse continental of junior ploegen.

   Er zijn vele wielercompetities in Afrikaanse landen, de UCI stuurt er vaak continental ploegen naar de rondes:

   Ronde van Burkina Faso Burkina Faso

   Afrikaans kampioenschap op de weg wegwedstrijd wegtijdrit ploegentijdrit

   La Tropicale Amissa Bongo GabonGrand Prix Chantal Biya KameroenRonde van Rwanda RwandaLes Challenges de la Marche Verte MarokkoFenkel Northern Redsea EritreaRonde van Eritrea EritreaCircuit van Asmara EritreaRonde van Libië Libië Ronde van Algerije Algerije Circuit d’Alger Algerije Ronde van Tipaza Algerije Ronde van Blida Algerije Ronde van Marokko Marokko Les Challenges Phosphatiers Marokko Mzansi Tour Zuid-Afrika Ronde van Ethiopië EthiopiëLes Challenges du Prince MarokkoKwita Izina Cycling Tour Rwanda

   Tot nu toe zijn er niet veel doorgebroken, om allerlei redenen, waarvan waarschijnlijk (dus een vermoeden he, geen racistische vooroordeel) de langdurige pijn en het lang extreem diep kunnen gaan minder ontwikkeld is en de psychische belasting daarvan te groot. Want ook in de triathlon is de zwarte mens een weinig geziene deelnemer.

   Volgende keer je verstand dus maar weer eens gebruiken voor je zo beschuldigend reageert

   (in antwoord op catchit64)
 6. JohnBM

  NIET Henk Lubberding maar de NOS is hier de fout in gegaan. Je zou denken dat de NOS voldoende intelligentie aan boord heeft om te weten dat wanneer je iemand als Henk Lubberding binnen haalt als commentator je een risico loopt. Het peloton is niet bepaald gevuld met super intelligente figuren.

 7. PaulusJ

  De racistische noot die man aanslaat is bewijsbaar onwaar

  De sporten zijn totaal anders. Atletiek nummers zijn voornamelijk krachtsporten. Net als de 10 k schaatsen, hoge inspanning voor korte duur. Ja 10 k is korte duur.

  Het zijn geen duursporten. Het langste loopnummer is een uitzondering met 2 a 2,5 uur, een relatief korte duursport.

  De kortste wielerkoersen zijn al bijna 2x zo lang, tot 6 a 7 uur voor sommige klassiekers. De triathlon is nog veel langer.

  In de atletiek of andere sporten bestaan ook geen rondes van meerdere dagen of weken met verschillende disciplines of soorten inspanningen (tijdrit, klimmen, ploegen)

  Dit stelt allemaal heel andere eisen aan lichaam en geest

  Er worden al decennia tientallen donkere wielrenners opgeleid, getraind begeleid en gegroomed door veelal Belgische en Franse continental of junior ploegen.

  Er zijn vele wielercompetities in Afrikaanse landen, de UCI stuurt er vaak continental ploegen naar de rondes:

  Ronde van Burkina Faso Burkina Faso

  Afrikaans kampioenschap op de weg wegwedstrijd wegtijdrit ploegentijdrit

  La Tropicale Amissa Bongo GabonGrand Prix Chantal Biya KameroenRonde van Rwanda RwandaLes Challenges de la Marche Verte MarokkoFenkel Northern Redsea EritreaRonde van Eritrea EritreaCircuit van Asmara EritreaRonde van Libië Libië Ronde van Algerije Algerije Circuit d’Alger Algerije Ronde van Tipaza Algerije Ronde van Blida Algerije Ronde van Marokko Marokko Les Challenges Phosphatiers Marokko Mzansi Tour Zuid-Afrika Ronde van Ethiopië EthiopiëLes Challenges du Prince MarokkoKwita Izina Cycling Tour Rwanda

  Tot nu toe zijn er niet veel doorgebroken, om allerlei redenen, waarvan waarschijnlijk (dus een vermoeden he, geen racistische vooroordeel) de langdurige pijn en het lang extreem diep kunnen gaan minder ontwikkeld is en de psychische belasting daarvan te groot. Want ook in de triathlon is de zwarte mens een weinig geziene deelnemer.

  Volgende keer je verstand dus maar weer eens gebruiken voor je zo beschuldigend reageert

 8. Mo Meta

  Ik weet niet wat er in de stamppot zit van Hollanders tegenwoordig maar deze uitspraak is gewoon racistisch. Niet dat deze idioot “negertje” zegt maar dat hij dit durft te zeggen: “Het is al verbazingwekkend dat die op een fiets kunnen rijden”.
  Als je dit niet racistisch vindt dan wordt het tijd voor wat zelfreflectie.

  • RhodBerth

   Het is van het kaliber, een Nederlander wint de slalom op de ski’s op de olympische spelen, en een Zwitser zegt: “Een kaaskop die wint op de ski’s, ik wist niet eens dat die konden skieën!”

   (in antwoord op Mo Meta)
   • Mo Meta

    Het is vergelijkbaar maar niet van hetzelfde kaliber. Allebei zijn racistisch, alleen is de een meer beladen.

    (in antwoord op RhodBerth)
    • RhodBerth

     Het komt er meestal op neer dat ‘zwakkeren’ niet beledigd mogen worden en ‘sterkere’ wel, dus door op te komen voor een individu of een groep zeg je meestal: “Die zijn zwak!”

     Door iemand op de korrel te nemen zeg je feitelijk of “Ik vind ze sterk” of “Ik ben een domme racist”

     (in antwoord op Mo Meta)
     • Mo Meta

      Waarom zou je ‘sterkere’ wel mogen beledigen? Ik volg je denkrichting niet. En discrimineren op basis van afkomst is wel wat anders dan beledigen.

      (in antwoord op RhodBerth)
     • RhodBerth

      Met ‘mogen’ bedoel ik sociaal geaccepteerd(er).
      En dan bedoel ik natuurlijk ‘beledigen’ op een plagerige manier. Keihard ergens op inhakken wordt meestal niet gewaardeerd (tenzij het over bankiers en politici gaat 😉 )

      (in antwoord op Mo Meta)
 9. SteSmi

  Ik heb veel Afrikaanse contacten en heb
  lang in Afrika gewerkt. Ik denk dat wij ons niet bij benadering kunnen
  voorstellen wat het betekent om in deze wereld en deze maatschappij met
  een zwarte huid geboren te worden. Dat geldt nog meer voor intellectuele
  Afrikanen met veel potentieel. Ik kan me de boosheid van Tan volledig
  voorstellen en kijk verbaasd (en wat bedroefd) naar sommige reacties en de
  verschrikkelijke, want zelfs onbewuste, arrogantie die er uit spreekt.

  • RhodBerth

   Het probleem van de moreel superieuren is niet dat ze tegen racisme zijn.
   Dat ben ik ook. Heel erg zelfs. Er is weinig zo stupide en verwoestend als racisme.
   Het probleem van de moreel superieuren is dat ze het liefst zoveel mogelijk mensen als racist weg willen zetten.

   (in antwoord op SteSmi)
 10. SteSmi

  Op RhodBerth

  Hoe zo? Ik weet niet of je je tot mij tricht of wat je precies bedoelt. Wie wil er nou zoveel mogelijk mensen wegzetten als ‘racisten’ Maar als je probeert te kijken vanuit een ‘neger ‘dan wordt de kwaadheid toch wel veel begrijpelijker.Dat wilde ik ter verdediging van Tan aanvoeren

Reacties niet toegestaan