President Brazilië: ‘crisis ligt aan het blanke ras’

"Witte mensen met blauwe ogen hebben de crisis veroorzaakt." Dat zei de Braziliaanse president Luiz Lula da Silva na een gesprek met de Britse premier Gordon Brown. 
De twee probeerden consensus te vinden om de wereldwijde crisis het hoofd te bieden. Braziliaanse journalisten zijn er aan gewend dat hun president flamboyant verwoorde antwoorden geeft, maar voor Brown en voor Westerse journalisten was het even slikken. "Brown zag er redelijk ongemakkelijk uit terwijl hij stond te luisteren naar de president. Hier en daar werden wenkbrauwen gefronst", aldus Sky News’ journalist Joey Jones. 
De Britse regering probeerde het incident af te doen als ‘woorden die niet voor het grote publiek bestemd waren,’ maar volgens Jones is er meer aan de hand. "De Brazilianen zijn erg gefrustreerd en boos op deze voor hen zeer onrechtvaardige situatie. De crisis in begonnen  in de bankensector van rijke landen als de VS en Groot Brittannie, en toch raakt het hen ook." 
De Chinezen wijzen er ook op dat de rijke blanke landen de oorzaak zijn van de crisis (zie welingelichtekringen eerder deze dag). Enige historische paralellen zijn er wel. Ook bij de vorige economische depressie in de jaren dertig werd immers gezocht naar een ras dat de schuld kon krijgen. In Midden- en Oost-Europa is dat destijds goed gelukt.

Bron(nen):   De Morgen  The Times