"VS hebben martelcommissie nodig"

De Verenigde Staten hebben een waarheidscommissie nodig, die onderzoekt of de martelingen van gevangenen na 11 september ook nuttige informatie heeft opgeleverd. Dat is volgens het internet-tijdschrift Salon.com noodzakelijk nu de Amerikaanse president Barack Obama heeft aangekondigd dat niemand zal worden vervolgd voor zijn aandeel in de martelingen, die volgens de voorstanders geen martelingen mogen heten. Obama sprak van ‘een donker en pijnlijk hoofdstuk’ uit de Amerikaanse geschiedenis. "We hebben stappen gezet om ervoor te zorgen dat dit nooit meer gebeurt."
Maar volgens Mark Benjamin van Salon kan zonder een goed onderzoek de verleiding groot zijn om over een paar jaar het martelen weer te hervatten.
De voorstanders, onder wie de voormalig vice-president Dick Cheney, menen dat de harde ondervragingstechnieken juist heel effectief zijn gebleken. Ze zijn dan ook boos dat Obama een memo van de regering-Bush heeft gepubliceerd over de harde verhoortechnieken.
Tegenstanders menen dat vrijwel alle informatie die met martelingen is verkregen, waardeloos is gebleken. Wanhopige gevangenen zouden maar wat roepen, alleen om de pijn te stoppen. In de pers zijn inmiddels ook verhalen verschenen over gevangenen die onzinnige aanwijzingen hebben gegeven omdat ze iets moesten zeggen om het martelen te laten stoppen (zie tweede link).
The New York Review of Books heeft enkele diepgravende artikelen gewijd aan de martelpraktijken ten tijde van de regering-Bush (zie derde link).

Bron(nen):   Salon.com  Welingelichtekringen.nl  The New York Review of Books