Heeft iedereen recht op een nieuwe heup?

Moet een verstokte roker eindeloos medische zorg krijgen? Heeft een 93-jarige evenveel recht op een nieuwe heup als iemand van 63? Had Karst T. net zoveel recht op medische zorg als zijn slachtoffers? 
De Boston Globe stelt zich dat soort vragen, met als metafoor de nieuwe heup van  Madelyn Dunham, de oma van Barack Obama. Die kreeg ze tweee weken voor ze stierf aan kanker waarvan al bekend was dat ze er heel binnenkort aan zou sterven. Toot viel, een paar weken voor haar dood, brak haar heup, werd, volgens de regels, gevraagd of ze een nieuwe heup wilde, en zei ja.
Obama werd, eenmaal president, gevraagd of dat eigenlijk allemaal niet een beetje gek was. Niet voor zijn oma, maar in het algemeen.
"Als je over dat soort dingen gaat nadenken, kom je in heel ingewikkelde ethische gebieden terecht."
Daar is de Boston Globe het weliwaar mee eens, maar denkt wel dat in een failliet land die vragen onvermijdelijk zijn. "Meer dan een kwart van de kosten aan medische zorg gaat naar mensen in hun laatste levensjaar," stelt de Globe. En zijn dat dan allemaal goedbestede dollars?
"Toot stierf een vredige dood na haar pijnlijke en overbodige heupoperatie. Maar haar dood laat  zien dat tot aan de dood alle medische handelingen verrichten die mogelijk zijn, soms helemaal verkeerd kan zijn. Aan het eind van het leven kunnen economische afwegingen en ethiek samen juist leiden tot menselijkheid."

 

Bron(nen):   Boston Globe