Ebru Umar over haar column die scheldkanonnades en bedreigingen losmaakte.

Na een column in Metro op 19 juli kreeg Ebru Umar de afgelopen weken zware verwensingen en zelfs doodsbedreigingen over zich heen. Wat doet dit met haar? En wat zegt dit volgens de uitgesproken columniste over de vrijheid van meningsuiting anno 2013?  

11 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Genuine_Defector

  ‘t Is ook volkomen waanzin. Als je een bepaalde profeet erbij betrekt, ben je de pineut. Duizenden dreigtweets van Turkse Nederlanders. Of zijn het Nederlandse Turken? Er is in dit land flink wat bloed vergoten voor het recht om religie belachelijk te maken. Die vrijheid wordt nu gewoon weer keihard ingeperkt.

  Ebru (op aangeven van Knevel) hint op een verlichting in de islam. En dat die nu sneller zou kunnen gaan dan destijds in het Christen- en ook Jodendom het geval was. Want we hebben internet en vliegtuigen, waardoor de wereld een stuk kleiner is geworden. Daar heeft ze op zich geen ongelijk in.

  Maar waar staat geschreven (…) dat de islam überhaupt zo’n verlichting zal hebben? Wie zegt dat? Dat is in de verste verte geen vaststaand gegeven. Dat zoiets zal gebeuren. Misschien is die religie zo ongelooflijk star en onbuigzaam dat er wel nooit een echte verlichting zal plaatsvinden. En dan, dan hebben we pas écht een probleem.

 2. knier

  Wijf met ballen;Hulde!!!
  Heel wat anders als die PvdA schijnheil goedpraters.
  Wel weer opvallend dat het juist een vrouw van Turkse afkomst moet zijn die eindelijk eens durft te zeggen waar het op staat,hier kan Hans Teeuwen nog een puntje aan zuigen om over die Egyptische tafeldans prinses,Monique Samuels, maar helemaal te zwijgen.

  • Templein

   Wijf met ballen! Helemaal mee eens.

   Toch verdient in mijn ogen Monique Samuels ook enige credits.
   Egypte staat op de rand van een burgeroorlog. De Kopten, waar zij en haar familie in Egypte deel van uitmaakt, zijn voor de moslimbroeders de zondebokken. Zij is en was een fel voorstander van het afzetten van Morsi.
   In de uitzending van Knevel en van de Brink maakte ze een gebaar naar de moslims in Egypte voor wederzijds respect. Tenminste, zo begreep ik het. Het ging niet zo zeer om de Nederlandse hufters.
   Vanuit Nederland oordelen is dan vrijblijvender dan wanneer je familie midden in een dreigende burgeroorlog zit.

   (in antwoord op knier)
  • AT

   Wat is er mis met Samuel? Het feit dat zij een andere taal gebruikt betekend niet dat haar intenties minder zijn. Ze is lesbienne en Koptisch, dan schop je per definitie al flink tegen de benen van de Islam.

   (in antwoord op knier)
 3. AT

  Gelukkig ken ik wat Moslims die wel verlicht zijn, maar die zijn niet heel strikt belijdend. Het is dus wel degelijk mogelijk maar het moet van heel ver komen. En laten de Christenen zich overigen niet te veel op de borst kloppen. Vraag bijvoorbeeld maar eens aan Andries Knevel wat hij van praktiserende homo’s vindt en hij gaat zweten. En hebben wij hier in ons land niet decennia lang de SGP geaccepteerd die geen vrouwen in hun midden duldde? ‘Verlichting’ in het geloof is volgens mij een overlevingstactiek om in een veranderende samenleving het hoofd boven water te houden. Maar diep in het hart van de gelovige…

  Wat betreft de Islam betwijfel ik wel of we echt een verlichte vorm kunnen krijgen. In ieder geval zal die niet vanuit Nederland aangestuurd worden maar vanuit Mekka of Istanbul. En zolang die centra van de religie tegenover het Westen blijven staan zal er niets wezenlijks veranderen in het geloof. Dus willen we het probleem van de zelf-isolatie van Moslims hier oplossen, dan heeft het geen zin hiermee in lokale moskeeën te beginnen. Uiteindelijk kijken Moslims toch naar wat er in de hot spots van hun geloof gebeurd en dat verschilt flink met ons land.

  • sterretje

   prima van deze dame kunnen we nog een hoop leren ja moslima!s het is nog niet te laat gooi die troep van je lichaam en leef je eigen leven hoe je wil zonder die achtelijke regels wat de islam heet.

   (in antwoord op AT)
 4. Anna

  In 1 woord , een wereldwijf ! Daar heb ik respect voor , kan dat islamheulende kabinet (120 van de 150 ) heel veel van leren ! Geen gedraai maar zeggen hoe het er voor staat in Nederland ((en EUROPA )) en dat is op zijn zachts gezegd meer dan treurig , we laten over ons lopen , als allatonen hun mond open doen komen er excuses en een zak geld , nu weer een paar miljoen om de homohaat van de verrijkers in te dammen , voor mij is het aanpassen of opkrassen !!

 5. Gerrit-Jan Doorneweerd

  We hebben pas echt vrijheid van meningsuiting als ook de reageerders onder eigen naam hun mening durven te geven.

  • AT

   Klopt deels maar er zijn ook velen zoals ik die vanwege werk niet willen dat hun mening en activiteit op internet te koppelen is aan de persoon. Inderdaad zou het bij absolute vrijheid van meningsuiting niet uit horen te maken. Maar die bestaat niet want we zijn mensen, en mensen beoordelen anderen op wat ze doen en zeggen.

   Maar voel je vooral vrij hier om jouw eerlijke mening te geven over het topic! Kan ik alleen maar respecteren.

   (in antwoord op Gerrit-Jan Doorneweerd)
   • Gerrit-Jan Doorneweerd

    Ik hoop dat de overheid haar aangifte van bedreiging serieus neemt en de bedreigers uit de anonimiteit haalt.

    (in antwoord op AT)
 6. Le_bon_sauvage

  Umar was inhoudelijk/analytisch niet sterk, ze gooide een boel op 1 hoop en reageerde vanuit de verontwaardiging. Misschien is dat ook te veel gevraagd van een Metro columnist (plus ze wordt bedreigd, is nooit fijn), maar Boekestijn was ooit wetenschapper, zou je meer van mogen verwachten. Weer een gemiste kans dit, effe lekker 10 minuutjes boos zijn op de verdorven multiculti samenleving, lucht op he, EO weer plicht vervuld met hun dagelijkse mix van voetbal, religie en komkommernieuws onder leiding van groot-inquisiteur Knevel.

  Ik zou m’n maatschappijvisie toch niet laten afhangen van wat pubers via het afvoerputje der beschaving (twitter) uit de losse pols de wereld inslingeren. Maar goed, nuancering en contextualisering, wie zit daar op te wachten?

  89% van het 2e scherm was het er mee eens. Jippie, goed te weten, Kneveltje scoort likes.

Reacties niet toegestaan