Geert in het voetspoor van Hitler en Stalin

"Met zijn brallerige oproep om miljoenen mensen te deporteren is Wilders definitief ontspoord. De laatste twee die zoiets binnen Europa in praktijk brachten waren Hitler en Stalin," zo schrijft cultuurfilosoof Thomas von der Dunk
De kiezer heeft altijd gelijk? "Bij een stembusstrijd vierhonderd jaar geleden zou de paus ongetwijfeld van Galileï hebben gewonnen. Had de paus daarmee ook 'gelijk'? In een democratie is de afspraak dan ook niet: de kiezer heeft gelijk, maar: de kiezer krijgt zijn zin. Dat betekent dat er bepaalde grenzen zijn aan dat 'gelijk'. Die grenzen vormen de grondbeginselen van de rechtsstaat: anders valt de 'volkswil' makkelijk te misbruiken voor een schervengericht. Zodoende accepteren we ook het 'gelijk' van meerderheidswinnaars als Poetin, Chavez en Mugabe niet zonder meer."
 Von der Dunk meent  dat Geert als gevolg van vijf jaar bewakings­isolement  ten prooi is gevallen aan wrok en paranoïa - samen met zijn eerzucht en machts­drang een giftig brouwsel, waaruit dictatoren worden opgetrok­ken.
"Het volslagen gebrek aan interne kritiek van zijn acht Kamer-lakeien maakt duidelijk wat ons aan Berlusconiaanse praktijken wacht voor het onwaarschijnlijke geval het Toren­tje in zijn handen mocht vallen. De PVV-fractie is als de Oostduit­se SED-subtop rond Honecker in haar nadagen: natuurlijk weten die andere Kamer­leden dat Wilders knettergek geworden is, maar uit angst voor hun eigen baantje, waarover alleen de Grote Leider beslist, houden zij hun mond."
"Met zijn brallerige oproep om miljoenen mensen te deporteren is Wilders definitief ontspoord. De laatste twee die zoiets binnen Europa in praktijk brachten waren Hitler en Stalin."

 

Bron(nen):   de Volkskrant