Huren op maat

Het socialisme is veelkoppig, vindingrijk en gaat nooit verloren. Steeds als deze heilsleer op de ene plek zijn beperkingen heeft bewezen, steekt ze elders weer de kop op.
Voor een nieuw hoofdstuk in de lange geschiedens van de gelijkschakeling der mensheid gaan we vandaag naar Soest, in het voetspoor van de Volksrant.
Daar staat een appartementencomplex waar de ene huurder meer huur betaalt dan de andere - voor één en hetzelfde appartement.
Hoe dat kan?
Soest is één van de gemeenten waar woningcorporaties experimenteren met het systeem Huur op Maat. De huurprijs voor nieuwe huurders is bij Huur op Maat afhankelijk van iemands inkomen.
Een van de huurders, gevraagd door de Volkskrant, noemt dit een 'mooi en eerlijk systeem.' Zelf leeft ze van een uitkering en ze betaalt maandelijks 30 euro minder dan gebruikelijk. Of dit ook tot onenigheid met buren leidt die juist meer moeten betalen? Dat valt reuze mee, want  "je praat toch nooit met elkaar over je huurprijs."
Volgens een woordvoerder van de corportatie is er alom begrip voor deze noviteit: "De meeste mensen vinden het logisch dat inkomen een rol speelt bij de huurprijs."
Dertien woningcorporaties doen inmiddels mee aan Huur op Maat. Ook minister Van der Laan van Wonen betoonde zijn instemming. Volgens de Volkskrant gaan er in Amsterdam al stemmen op om voor sommige woningen het dubbele te vragen als iemands inkomen hiertegen bestand is.
Dit alles om te komen tot een 'rechtvaardiger verdeling van woonruimte.'

Bron(nen):   de Volkskrant