Mag je je moeder helpen te sterven als ze niet meer wil leven?

Ziek was ze niet, maar wel klaar met het leven. Haar huisarts zag geen wettelijke grond haar te helpen met euthanasie, daarop besloot (stief)zoon Heringa zijn moeder te helpen bij zelfdoding. Hij hielp haar in 2008 aan een dodelijke hoeveelheid anti-malariamedicijnen. De voorbereidingen en het opeten van de pillen is door Heringa  gefilmd. Deze beelden werden in februari 2010 op televisie uitgezonden in de documentaire 'De laatste wens van Moek. En nu mag of moet de rechter bepalen of zoon Heringa strafbaar heeft gehandeld. Een lastige kwestie. Juridisch vermoedelijk niet. Hulp bieden aan zelfdoding is strafbaar en tot die conclusie zal de rechter vermoedelijk ook komen. Ethisch is de kwestie een stuk lastiger. De zoon deed zijn moeder een levensgroot genoegen door haar dingende wens te helpen in vervulling gaan. Zo'n daad van naasteliefde zou toch niet strafbaar moeten zijn. Maar aan de andere kant wil niemand een grijs gebied waarin kinderen (of anderen) ouderen naar de dood toe duwen, zonder dat er controle is op de drijfveren van die hulp. De verleiding moet niet ontstaan om moeder te helpen bij zelfdoding vanwege de erfenis. En zo was het applaus waarmee Heringa door aanhangers werd begroet bij de rechtbank sympathiek, maar is het ook goed dat zijn daad hem voor de rechter bracht

5 Reacties Doe mee met de discussie →


  1. Anton Martens

    Je hebt in deze wereld al zo weinig over je eigen leven te vertellen. Mogen we aub zelf weten wanneer we sterven, al dan niet met hulp? Hulde voor deze man!

  2. Cornelis Berend

    Als, je weet wat ondraaglijk of weet wat ondraaglijk leiden is, mag je meepraten. Anderen zijn moraalridders. En “wil van God” telt niet want dat is een geloof en geen zekerheid.

  3. Dead Silence

    Voor de trein gaan staan, of van de flat springen en anderen daarmee confronteren is dat dan wel goed? Als iemand er klaar mee is heeft zij of hij het recht om er op een fatsoenlijke en waardige manier mee te stoppen. Punt uit. Wat onze ziekelijke wetsdienaars ervan denken interesseert mij geen ene moer. Die zijn er toch alleen maar om de wereld om te draaien en de eerlijke nette mens kapot te maken.

Reacties niet toegestaan