"Corruptie regering-Karzai is grote ramp"

Een belangrijke column van Thomas L. Friedman in The New York Times, ook voor politici hier die ervan dromen het verblijf van de Nederlandse troepen in Afghanistan te verlengen. 
De columnist – een van de bekendste van de VS – waarschuwt dat de Afghaanse regering van president Hamid Karzai door en door corrupt is. De inspanningen van Westerse landen om Afghanistan te redden van de Taliban zijn gedoemd te mislukken met deze ‘verrotte’ regering.
Friedman wijst erop dat er volgens onafhankelijke waarnemers iets mis is met circa eenderde van de stemmen die bij de verkiezingen zijn uitgebracht. Karzai zou een hoofdrol hebben gespeeld bij deze fraude.
In een harde uithaal schrijft Friedman dat een reeks van gesprekken hem duidelijk heeft gemaakt dat de regering-Karzai veel overeenkomsten vertoont met een maffia-familie. De autoriteiten verlangen geld voor het verlenen van gunsten; wie zich niet loyaal toont aan het systeem wordt gestraft en raakt zijn baan kwijt.
Washington heeft niet in de gaten hoezeer het verzet onder leiding van de Taliban langzamerhand aan het veranderen is in een volksopstand tegen de huidige regering. Dat maakt ook de Verenigde Staten en zijn bondgenoten kwetsbaar, want de Afghanen verwijten hen de regering-Karzai in het zadel te houden.

Bron(nen):   The New York Times