Wederopbouw Oost-Duitsland is mislukt

Het is een harde boodschap, zeker gezien het feit dat West-Duitsland 1.300 miljard euro heeft uitgegeven aan de wederopbouw van het oude Oost-Duitsland, maar het is niet minder waar: de economische wederopbouw van het oosten van Duitsland is mislukt. Twintig jaar na de val van de muur kunnen de Oost-Duitse deelstaten economisch gezien nog lang niet op eigen benen staan. Andere voormalige Oostblok-landen doen het aanzienlijk beter.
Dit is de werkelijkheid die schuil gaat achter de prachtige gerestaureerde gebouwen en de mooie wegen in het oosten van Duitsland, zo schrijft de hoge Duitse ambtenaar Wolfgang Hummel in The Wall Street Journal. Hummel is keihard in zijn oordeel: "Oost-Duitsland ligt nog steeds aan een infuus."
Duitsland heeft enorme fouten gemaakt, zeker toen in 1989 de Oost-Duitse mark ernstig werd overgewaardeerd. De arbeidskosten waren enorm hoog, ook al omdat Oost-Duitse arbeiders allerlei rechten kregen die de West-Duitsers ook hadden, zonder dat daar dezelfde productiviteit tegenover stond. Een van de gevolgen is dat West-Duitse bedrijven veel liever investeren in Polen of Tsjechië.
Het begin van de oplossing die Hummel bepleit is stoppen met de werkverschaffing, die ertoe heeft geleid dat de overheidssector in het oosten van Duitsland razendsnel is uitgedijd. Veel beter zou het zijn om loonsubsidie te geven, zodat het voor bedrijven mogelijk wordt tegen redelijk kosten mensen in dienst te nemen.

Bron(nen):   The Wall Street Journal