Vernietigend Duits commentaar op Obama

Een werkelijk spijker- en spijkerhard commentaar in Der Spiegel op de beslissing van de Amerikaanse president Barack Obama om extra troepen naar Afghanistan te sturen, maar vrijwel onmiddellijk te beginnen met de terugtrekking van diezelfde troepen.
Het begin mag er zijn: "Nooit eerder heeft een toespraak van president Barack Obama zo vals geklonken als die van dinsdag, waarin hij Amerika's nieuwe Afghanistan stragegie bekendmaakte. Het leek op een campagnetoespraak met een grote dosis Bush-retoriek, die zowel de dromers als de realisten in wanhoop achterliet."
Volgens Der Spiegel spaart Obama de kool en de geit. Hij maakt geen echte keuze en toont zich daardoor geen leider. "Het was een gekmakende combinatie van troepenversterking en terugtrekking."
Geen wonder dat Obama een lauw onthaal kreeg. De magie van zijn woorden is uitgewerkt. En dat heeft niets van doen met een verandering bij het publiek of bij Obama zelf. De beoordelingscriteria zijn veranderd. Een presidentskandidaat mag dromen, maar 'voor een president telt het echte leven'.

Bron(nen):   Der Spiegel