Irak? Denk aan Churchill

In The Times wordt vandaag stilgestaan bij een optreden van Winston Churchill in het oorlogsjaar 1940. De premier zei op 13 mei (de Duitse bezetting van Nederland was in volle gang) in het House of Commons tijdens zijn maiden speech: "I have nothing to offer but blood, toil, tears and sweat.” En ook: “victory at all costs” en “victory, however long and hard the road may be; for without victory there is no survival.”
Na de oorlog kreeg Churchill een heroïsche status, maar toen hij zijn opmerkingen plaatste, was er twijfel alom. En zou de positie van Groot-Brittannië in de maanden die volgden alleen maar hopelozer worden. 
Volgens Daniel Finkelstein vandaag in The Times is de opsteling van Churchill 70 jaar na dato nog steeds actueel. Nee, Saddam Hussein was geen Adolf Hitler en Irak is niet hetzelfde als Nazi-Duitsland. Maar toch wordt in zijn ogen niet goed onderkend wat de toestand in de wereld zou zijn geweest als Saddam Hussein zijn gang had kunnen gaan.
Soms moet domweg worden afgerekend met een bloeddorstige tiran. En wat eerder in Irak gebeurde, zou wellicht nu in Iran moeten gebeuren. "The mad, bad, murderous leadership of Iran denies aggressive intent," aldus Finkelstein.

Bron(nen):   The Times