Griekse lessen: dit krijg je als je de verzorgingsstaat weg doet

De straten van Athene zijn opengebroken om met stenen naar de politie te kunnen gooien. 10.000den Grieken demonstreerden tegen de plannen van de regering om te bezuinigen. Het gaat er hard aan toe en behalve dat de politie wordt bestreden, zijn er ook lui die zich met hamers toegang tot winkels verschaffen, op zoek naar mooie spullen. 
Zeker 60.000 man zouden gisteren hebben meegedaan aan de optocht van het grote ongenoegen en intussen wordt er op een enorme schaal gestaakt. Het openbaar vervoer ligt stil, ziekenhuizen functioneren nauwelijks nog en de staatsomroep roept even niets meer om. 
Het lijkt wel oorlog en welbeschouwd is het dat ook. De Griekse regering heeft van de EU te verstaan gekregen dat de enorme schulden moeten worden teruggebracht. Aan de andere kant staan bevolking en vakbonden die geen van de bestaande privileges wensen af te staan. 
Griekenland is een zeer interessant laboratorium, want daar is (alvast) te zien wat er gebeurt als de bevolking van een Westers land te horen krijgt dat het iets minder zal moeten. Dat de staat niet langer voor alles en nog wat kan opdraaien, omdat het geld daartoe ontbreekt. En dat de malversaties in EU-verband niet langer worden getolereerd.
Uitkomst: de bevolking wil zoiets niet. De verzorgingstaat heeft een verslaafde massa gecreeerd die niet kan leven zonder de vele voorzieningen die het bestaan aangenaam en overzichtelijk maakten.
En de overheid die toch wil tornen aan al die mooie voorzieningen, krijgt oorlog.

Bron(nen):   Daily Mail