Wat is er mis met de Democraten?

Voor Barack Obama is het morgen erop of eronder om zijn zorgplan door het Congres te loodsen, waarvoor hij zelfs zijn reis naar Australië en Indonesië - waar hem ongetwijfeld een groots welkom zou zijn bereid - heeft uitgesteld. Dat laat heel goed zien hoe de prioriteiten liggen. U denkt misschien dat het alleen Republikeinen zijn die zich tegen de Obamacare verzetten, maar op links zijn er ook een paar critici - al zijn het er niet veel.
'What's the matter with Democrats?' vraagt David Sirota zich af in de linkse Huffington Post. De titel refereert aan een beroemd boek van zijn vriend Thomas Frank, 'What's the matter with Kansas?'. Frank, die tegenwoordig een column heeft als links tegenwicht op de opiniepagina van The Wall Street Journal, vroeg zich daarin af hoe het kwam dat een midwestelijke staat als Kansas steeds meer in het Republikeinse kamp terecht was gekomen.
Sirota stelt zich als variant daarop wat er aan de hand is met de Democraten, die als makke schapen achter het zorgplan van Obama aanlopen, alleen omdat het de zegen heeft van linkse pundits als Paul Krugman en er angst bestaat dat de Republikeinen een afwijzing van het zorgplan als een geweldige nederlaag voor de president (en dus een zege voor rechts) zullen afschilderen. Voor Sirota is Obamacare echter een gedrocht dat alleen maar goed is voor dikke winsten van de farmaceutische industrie en de zorgverzekeraars.
Inderdaad, een links geluid en tevens kritiek op de kudde die de heilige Obama in alles volgt. Zorgverzekeraars die vooral goed voor zichzelf zorgen en de (verplichte) premiebetalers op hoge kosten jagen, hebben we die ook niet in het sociale Europa? Hoe dan ook, in Amerika komt de kritiek op Obama niet alleen van rechts, maar er is ook een links Amerika dat de president met argusogen volgt.

Bron(nen):   the Huffington Post