Moeten we ons iets aantrekken van buitenlandse commentaren?

Nederland staat weer op de kaart. Met dank aan de verkiezingsoverwinning van Wilders’ PVV. NRC Handelsblad heeft een aantal buitenlandse dagbladen naast elkaar gelegd. ‘Hoe gevaarlijk is Hollandse Haider voor Europa?’, kopte het Duitse boulevardblad Bild. Maar ook serieuze media zoomen in op Wilders’ overwinning.
‘Het zou dwaas zijn een man die zulke opzettelijk opruiende uitspraken heeft gedaan, een belangrijke positie in het kabinet te geven’ , schrijft de Financial Times. En de Vlaamse De Standaard constateerde: ‘Grote partijen. Ze bestaan niet meer’.
De meeste kranten betrekken de uitslag ook op zichzelf. Het hoofdcommentaar van de Spaanse El Pais noemt het een ‘ waarschuwing aan Europese democratieën’. De krant vindt dat populisten niet al te serieus genomen moeten worden. Want op de vragen die populisten opwerpen geven ze ‘onaanvaardbare’  antwoorden. ‘ De politieke agenda kan niet in handen blijven van de populisten’ .
De Waalse Le Soir noemt Nederland ‘een beetje als wij’ . Ze meent dat de achterban van Wilders is uitgedijd met mensen die zich de verliezers van de economische crisis voelen. Toch nog een compliment aan Nederland: ‘ Voor het oordeel werd geveld, heeft de Nederlandse verkiezingscampagne een fatsoenlijke en serieuze indruk gemaakt. Zij contrasteerde met onze wanordelijke communautaire ruzies.’
Maar of we ons nu iets aan moeten trekken van al die commentaren, dat schrijft NRC Handelsblad niet.