‘De Taliban is te verslaan’

In Die Zeit komt een expert in internationale betrekkingen aan het woord (Dustin Dehéz) die allergisch is voor het heersende pessimisme over de oorlog in Afghanistan. Hij weerspreekt daartoe 3 veelgehoorde clichés. 

1. Een asymmetriche oorlog is niet te winnen.
Dat de Taliban asymmetrisch vechten is niet zozeer strategie, maar komt omdat ze te zwak zijn het anders te doen. Zo'n strijd tegen een 'onzichtbare' tegenstander kost inderdaad de nodige slachtoffers, maar veel minder dan bij een conventionele oorlog het geval is.

2. We kunnen niet winnen, want de tegenstander vecht 'thuis' en is veel meer overtuigd van zijn zaak.
Is met historische voorbeelden makkelijk te weerspreken. In 1944 en 1945 vochten de Duitsers ook 'voor hun leven' en op bekend terrein (Ardennen en omstreken), maar dat bracht niet de gewenste overwinning.

3. Afghanistan democratiseren is onbegonnen werk.
Vaak liggen daar 2 ideeën aan ten grondslag: een tribaal volk als de Afghanen is 'te wild' voor ons verfijnde stelsel en bovendien zijn het moslims, zoals bekend niet rijp voor democratie. 
Maar kijk eens naar de praktijk, zegt Dehéz, uit onderzoeken blijkt dat 90 procent van de bevolking enthousiast is voor verkiezingn en bij daadwerkelijke verkiezingen komt het overgrote deel van de bevolking ook opdagen. 
En vergeet niet dat iets dergelijks 30 jaar geleden ook werd gezegd over menig Latijns Amerikaans land, inmiddels omgetoverd tot een normale democratie.

Bron(nen):   Die Zeit