Geef zigeuners een baan

De Europese Unie heeft veel zaken om zich druk over te maken: de schuldencrisis, het afnemend belang van dit continent, de oorlog in Afghanistan en nog wel het een en ander. Maar wat was te zien op de laatste Euro-top? Hysterisch gedoe over zigeuners.
Een populistische president ging in gevecht met een vrome Euro-commisaris over de vraag of Frankrijk gerechtigd is 8.000 zigeuners terug te sturen naar Roemenië. De Financial Times memoreert dat in Europa 12 miljoen zigeuners leven en dat het goed is even stil te staan bij het feit dat 500.000 zijn omgebracht tijden de Tweede Wereldoorlog, een reusachtig aantal. 
Wat niet wegneemt dat veel zigeuners zich in Frankrijk domweg misdragen en dat ze recentelijk uit het Oosten hier naartoe kwamen, met dank aan (sinds 4 jaar) de open grenzen. Eigenlijk gaat het tot op heden om hele kleine aantallen (15.000 kwamen recentelijk in Frankrijk aan) en het is niet denkbeeldig dat de trek van Oost naar West nog veel grotere vormen zal aannemen. 
Het is de hoogste tijd dat zigeuners worden opgevoed en geschoold; in landen als Bulgarije en Roemenië is dit jarenlang nagelaten, maar wat kun je krijgen als deze zaken op hun beloop worden gelaten? Opnieuw gesloten grenzen en een einde aan het vrije Europese verkeer van personen.

Bron(nen):   Financial Times