Lang leve de elite

Barack Obama is opgevoed door zijn moeder, studeerde aan de Columbia University en de Harvard Law School, en is nu president van Amerika. Michelle Obama is de dochter van een zwarte ambtenaar, afgestudeerd aan Princeton en Harvard, en nu de belangrijkste vrouw ter wereld.
Amerika is een prachtig voorbeeld van een land waarin mensen beloond worden voor hun harde werken. De aanhouder wint en degene met de meeste taltenten kan tenslotte eindigen aan de top van de piramide. Is in veel andere landen 'de elite' een groep mensen die de privileges van hun voorouders hebben geerfd, Amerika is in de eerste plaats een meritocratie.
Nu heb je politici als Sarah Palin en Christine O'Donnell die op populistische golven komen bovendrijven en hun gehoor een afkeer inboezemen van 'de elite.' Mensen met diploma's zijn verdacht en voor degene die met succes een topuniversiteit heeft afgerond, moet je in het bijzonder uitkijken.
Wat een belachelijke vertoning, schrijft Anne Applebaum; met zo'n eigengemaakte elite moet een land juist blij zijn - het succes van Amerika is erop gestoeld, want wat zou het land zijn zonder deze buitenbeentjes? 
De haat die doorgaans is gericht op oude elites opeens loslaten op de nieuwe elites, is het domste wat er is.

Bron(nen):   Slate