Wie zijn slimmer, Fransen of Engelsen?

Zijn er niet enorme verschillen tussen de volkeren? Neem nou Groot-Brittannie en Frankrijk. In Frankrijk wordt de verzorgingsstaat een beetje gemoderniseerd (iets later met pensioen) en het land staat op zijn kop. In Engeland krijgt de bevolking te horen dat de broekriem flink moet worden aangehaald (490.000 ambtenaren worden ontslagen) en lijdzaam ondergaat men dit lot. 
In beide landen zie je min of meer identieke politieke maatregelen, maar de psyche van beide volkeren lijkt heel verschillend. Zoiets is prettig voor wie vooroordelen koestert, want op deze manier kun je volhouden dat het ene volk karakteristieke eigenschappen vertoont (hautain, belust op oproer) en het andere volk ook (gelatenheid).
Toch kun je je beter niet verkijken op deze eerste reacties, schrijft John Thornhill in de Financial Times. Zowel Frankrijk als Groot-Brittannie hebben identieke problemen en zullen ook op zoek moeten naar ongeveer dezelfde oplossingen. Ieder zo'n 60 miljoen inwoners, hoge staatsschulden, weinig economische groei, slecht geintegreerde immigranten, beide geflopt op de WK-voetbal en ga zo maar door. 
Hou daarom rekening met de mogelijkheid dat de Engelsen alsnog in opstand komen tegen de drastische bezuinigingen van de Tories. Zoals het ook mogelijk is dat Fransen gaan inzien dat hun protesten bijzonder onredelijk zijn.

Bron(nen):   Financial Times