‘Het kinderlijk aanstellen van onze koning in Sotsji was niet wijs en niet waardig’.

Felle kritiek is er op de koning en de koningin voor hun optreden in Sotsji van de kant van hun trouwste aanhangers. Het Reformatorisch Dagblad laat van het optreden van WA geen spaan heel. "Als het ging om het aanmoedigen van de schaatsers had een andere supporter dat hem niet kunnen verbeteren. Alsof hij een kleine jongen was, schreeuwde hij het uit. Wanneer Nederlanders een succes boekten, ging hij bijna uit zijn dak. Soms leek het meer weg te hebben van hysterie. De koning vergat kennelijk dat hij daar niet was als sportliefhebber maar als staatshoofd." Het gedrag van onze koning in Sotsji was niet wijs en niet waardig. Gelet op de politieke gevoeligheid had hij zich niet door Poetin moeten laten verleiden tot het samen drinken van een biertje. Daarmee brengt hij de Nederlandse regering in verlegenheid. Dat zal in de toekomst worden meegewogen als de vraag aan de orde is of hij weer op stap moet. Het past niet bij de waardigheid van het ambt zich zo te gedragen als de koning deed. Zijn moeder besefte dat heel goed. Koning Willem-Alexander schijnt dat te vergeten. De Bijbel waarschuwt: „Wee het land welks koning een kind is.” Je kinderlijk aanstellen is niet wijs en niet waardig.  

Bron(nen):   Reformatorisch Dagblad      

35 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Peter Maassen

  Het reformatorisch dagblad. Dat is die krant voor mensen die zo stijf in het zwart gekleed gaan dat wanneer ze glimlachen hun onderbroek al in hun spleet kruipt. Ik ben blij met onze Koning die laat zien dat hij naast het volk staat.

  • marianne martens

   het paar is een knuffelpaar, bij sport lekker uit hun dak gaan en bij off. bezoek chique en ingehouden.

   (in antwoord op Peter Maassen)
   • Tienke Bergsma

    Niks geen dooie pierderij, top, ik ben zoo blij met alexander en maxima, een voorbeeld voor velen.
    Vreselijk als je emotieloos daar zou moeten zitten dat is niet goed voor het hart. Het hart moet stralen en zij stralen blijdschap en liefde uit. God verwacht van mensen dat ze echt zijn , zichzelf zijn!!!

    (in antwoord op marianne martens)
 2. catchit64

  Jeetje wat een gezeur. Ik ben net terug uit Sotsji waar ik voor mijn werk was.
  Ik heb de Koning en Koningin daar gezien. Ben helemaal niet koningsgezind maar ik begrijp nu dat alle andere landen stik jaloers zijn op ons met zo’n koningspaar.

  Spontane “gewone” mensen die genieten van het leven, daar kunnen de zwaar gereformeerde doemdenkers nog heel veel van leren.

 3. Bibi Wolke

  Wat een flauwe kul! Ze laten tenminste zien dat ze gewone spontane mensen met gevoel zijn die zichzelf durven te zijn. En wat is er mooier om als sporter zo door je koning en koningin aangemoedigd te worden?!
  Dat van dat biertje kan ik niet over oordelen maar de toestand, sfeer bij de Olympische spelen zijn er juist om de vrede en samenwerking te bevorderen dus misschien heeft het juist wel goed gedaan.

 4. Robin

  Krant verbieden, voltallige redactie het paspoort afpakken en het land uitzetten.

 5. AT

  Het ‘Reformatorisch Dagblad’. Vergt geen verdere uitleg.

 6. Kees Cornelder

  Een leuk stel, onze Koning en Koningin. En die blijkbaar NIET in een institutionele wurggreep gevangen zitten. Het is ook nog eens een prima promotieactie voor een land waar ‘gewoon’ en ‘gewoon doen’ wereldwijd gezien een van de meest exquise – wat zeg ik: een van de meest elitaire – kenmerken van de betreffende volksaard is. Proost!

 7. Karel Kritisch

  Aan alle reacties te zien op verschillende fora, sociale media en kranten is 98% het hiermee oneens en worden de koning en koningin op handen gedragen. Ene Roelien Dekker die waagde een zuur stuk te schrijven in de Volkskrant kreeg 88 strontkarren over zich heen en zit nu overspannen thuis. Nee de overgrote meerderheid is juist enthousiast over het optreden van de koning. Ach ja je kan het nooit iedereen naar de zin maken.

  • Heldoppantoffels

   Je kunt het inderdaad niet iedereen naar de zin maken, ik heb liever geen koningshuis en dus interesseert het mij weinig hoe de man juicht om een wedstrijdje schaatsen. Maar wat verwachten mensen ook van het Reformatorisch dagblad!?

   (in antwoord op Karel Kritisch)
 8. Dead Silence

  Onze koning en koningin zijn mensen van vlees en bloed. Laat ze een keertje gewoon doen en uit hun dak gaan. Dat mogen ze sowieso al nooit. Hulde. Dit maakt de band met “het volk” alleen maar sterker.

  Ach…het Reformatorisch Dagblad…niet van deze tijd, niet van deze wereld.

 9. Carel

  Ben het volkomen met het RD en met Roelien eens. Als je koning bent, dan heb je iets op te houden. Het heeft zijn voordelen (hij zit daar maar in die tribune) en zijn nadelen – zoals iedereen ook zijn voor- en nadelen heeft. Je kunt het koningspaar op handen dragen – en ik vind dat we trots kunnen zijn op WA en Maxima – en tegelijk zo af en toe kritiek uiten. Van kritiek leer je.

  • AT

   Ik ben niet koningsgezind. Maar het ontnemen van het recht van mensen om zich gewoon als mensen te gedragen, vanwege hun statuur, is dusdanig absurd dat ik hoop dat Willem nog flink los gaat in Sochi. Laat hem maar zien wat volgens hem een modern staatshoofd kan zijn.

   (in antwoord op Carel)
   • Marcel van Houten

    Ja laat hem lekker los gaan, pak Maxima maar vol op d’r bek bij de volgende ‘gouwe’ medaille… Sterker nog, blaf haar maar eens even lekker vol op de tribune, dan ben je pas modern en dat zal het Reformatorisch Dagblad leren!

    (in antwoord op AT)
   • Loes

    Helemaal mee eens!Hij mag zijn wie hij is en genieten van de sport.Ik vind het super dat beide zo meeleven.Laat ze toch met rust!

    (in antwoord op AT)
  • Karel Kritisch

   Er is ook veel kritiek op Roelien en het RD. Gaan zij er ook wat van leren?

   (in antwoord op Carel)
 10. Pietje_Precies

  Dat biertje met Poetin, kon nog wel eens waardevoller zijn dan 20 gesprekken met Rutte of een officiele NL delegatie. Weinig mensen geven blijk van het begrijpen hoe relaties te onderhouden door het niet gesproken woord en het belang van de gunfactor…….

  • Marcel van Houten

   Oh dus op enig moment ‘gunt’ Poetje homorechten door het biertje met WA? Dank je, nu snap ook ik het. Lekker je idealen verkwanselen onder het mom van relatiebehoud…..

   (in antwoord op Pietje_Precies)
   • Karel Kritisch

    Door relaties te verbreken bereik je sowieso niets. Een vriendschap bestaat ook uit elkaar de waarheid durven te vertellen.

    (in antwoord op Marcel van Houten)
   • Pietje_Precies

    Man, het gaat helemaal niet over homorechten, maar over echte belangen. Stort lekker geld naar Amnesty en slaap lekker verder

    (in antwoord op Marcel van Houten)
 11. Sherla

  Ik ben blij met onze Koning en koningin die laat zien dat
  zij naast het volk staan. En ga alstublieft de niet bijbel gebruiken om mensen te manipuleren.

 12. De Staatsburger

  Gelukkig keurt 99% van de Nederlanders het spontane optreden van de koning in Sochi wel goed. Leve de monarchie!

 13. *Yahtzee*

  Voordat ie koning was deden ze het ook zo, waarom zouden ze dit veranderen?
  Heerlijk om al het enthousiasme zo te zien.

 14. Gitarist

  Zo jammer dit, Reformatorisch Dagblad! Dit zegt meer over jullie dan over ons koningspaar!

  Sinds wanneer is enthousiasme iets verkeerds voor een koning? Was koning David dat immers zelf ook niet?

  Kunnen jullie alsjeblieft ophouden met het schetsen van een plechtig en zwaar beeld van ons christelijk geloof? Als er één Persoon is die vol enthousiasme, liefde, blijdschap en vreugde is én dat ook wil uitdelen dan is het God zelf wel!

 15. Har Davids

  Als je naar de beelden kijkt, zie je een gemiddelde Nederlander met zijn gemiddelde vrouw. Beetje dommig, maar met een goed hart. Als we iemand met waardigheid en dergelijke als koning hadden willen hebben, hadden we een sollicitatieronde moeten houden, wat niet gebeurd is omdat deze functie alleen beschikbaar is voor die ene familie.

 16. Petra Boonstra

  Een koning en koningin om trots op te zijn

 17. Gerry1211

  Het Gereformeerde geflikker weer…I ben er mee opgegroeid en verafschuw de schijnheiligheid. Ik dacht dat het over was. Kennelijk niet!!! Ik kan niet trotser zijn dan ik ben op Willem-Alexander en Maxima. Gewone, normale mensen die Nederland op een hele leuke en positive manier vertegenwoordigen. Menig Koningshuis kan van hen leren. Heel positief dat ze er waren en zeker ook dat biertje met Putin….Knap gedaan!! Oranje Boven!!!

 18. GerJD

  Het zou de Reformatorische Geloofsgenoten sieren zich te verdiepen in de boeken van Jacob Slavenburg, met name “Valsheid in Geschrifte”, voordat men teksten citeert… Om het koninklijk paar te spiegelen aan uitspraken in de Bijbel gaat dan ook wat ver.
  Het zegt dan ook oneindig veel meer over de geloofsgenoten dan over het koninklijk paar…
  (Jacob Slavenburg is cultuurhistoricus en internationaal erkent autoriteit en geroemd voor zijn vertaling van de Nag Hammadi geschriften)

Reacties niet toegestaan