5 redenen waarom Rusland geen NAVO-lid wordt

Hoe kan het Westen de relaties met Rusland verbeteren? President Obama opperde vorig jaar een NAVO-lidmaatschap. In september gooide Ivo Daalder, NAVO-ambassadeur van de VS, ook een balletje op richting Rusland.. Hij refereerde aan artikel 10 van de alliantie, waarin staat dat het lidmaatschap open staat voor elke Europese natie, mits het aan de verdragsvoorwaarden voldoet.

The Moscow Times noemt 5 redenen waarom Rusland nooit NAVO-lid zal worden:

1. De NAVO vereist van de leden zowel een democratische als een overheidscontrole op de gewapende strijdkrachten.

2. Rusland heeft de NAVO als ‘vijand’ nodig en niet als bondgenoot. Russische conservatieven en nationalisten zien de NAVO nog altijd als een anti-Rusland bondgenootschap.  

3. China. Mocht Rusland ooit lid worden, dan zal het zijn NAVO-grondgebied tot aan de 4000 kilometer lange Chinese grens uitbreiden. Dit zou een verstoring betekenen van de mondiale veiligheidsevenwicht tussen de NAVO, Rusland en China.

4.De Organisatie van het Collectieve Veiligheidsverdrag (CSTO). Een NAVO-lidmaatschap zou in feite het einde van de CSTO, de tegenhanger van de NAVO, betekenen.

5. Het allerbelangrijkste: de mondiale ambities van Rusland. Het Russische lidmaatschap zou het einde betekenen van Ruslands droom om weer de supermacht te worden die het eens was. Door toetreding tot de NAVO zou Rusland'gewoon een ander groot Europees land worden, van hetzelfde niveau als Duitsland, Groot-Brittannië of Frankrijk. Dat is in de ogen van Russische nationalisten hetzelfde als heiligschennis .

Rusland in de NAVO? Een wensdroom, meent The Moscow Times.

Bron(nen):   The Moscow Times