Bisschop Hendriks over Wilders: ‘Marokkanen zijn juist minder crimineel’

Een bisschop van de Nederlandse katholieke kerk heeft zich vandaag tegen Wilders gekeerd. Mgr Jan Hendriks, van het bisdom Haarlem/Amsterdam meent dat Wilders er helemaal naast zit. "Marokkanen zijn mensen, zoals wij allemaal en zij verdienen het mens­waardig en eenzelfde behandeld te worden als andere mensen in onze samenleving. Als in Nederland de cirminaliteit onder Marokkanen hoog is, ligt dat niet aan hun Marokkaan-zijn; in Marokko blijft de criminaliteit juist sterk achter bij Westerse landen. Er zijn dus achter­gronden die niet met ethniciteit als zodanig te maken hebben. Het is in het belang van een veilige samenleving dat die crimina­liteits­cijfers worden geanaliseerd op onder meer sociale oorzaken en achtergronden. De oplossing is in ieder geval niet een bepaald volk te criminaliseren. Nederland is een multi­cultureel land en dat vraagt eens te meer respect voor de verschillende bevolkings­groepen"  

64 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Vogelbeest

  Ah, dus het is onze schuld dat Marokkanen hier oververtegenwoordigd zijn in de criminaliteitsstatistieken. Schandalig dat zo’n man een ambt met enig aanzien (in bepaalde kringen) geniet.

  • Bart Matthesius

   Wellicht heb je het stukje niet helemaal juist gelezen: de man stelt dat criminaliteit in Marokko laag is en dat etniciteit dus niet als oorzaak gezien kan worden.

   (in antwoord op Vogelbeest)
   • De Staatsburger

    En jij gelooft dat? Ben je wel eens in Marokko geweest? Werkelijk alles en iedereen is daar corrupt.

    (in antwoord op Bart Matthesius)
    • Bart Matthesius

     “werkelijk alles en iedereen”. Wanneer de nuance op zo’n manier vermoord wordt gaat het pas echt mis: Homo’s / Marokkanen / Joden / [willekeurige minderheid] berg je.

     (in antwoord op De Staatsburger)
     • Marcel van Houten

      Ook ik ben van mening dat teveel aan het volk corrupt is maar dat is nog steeds geen reden om iedereen over één kam te scheren.

      (in antwoord op Bart Matthesius)
     • realist

      Grappenmakers hier in het westen heeft het woord corruptie een andere namen gekregen, zoals
      Belangenverstrengeling, bouwfraude, bankfraude, ect maar betekent allemaal corruptie maar dan in een mooier woord.

      (in antwoord op Marcel van Houten)
     • Romeo

      AMEN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

      (in antwoord op realist)
     • De Staatsburger

      De minderheid van de Marokkanen is niet corrupt of crimineel. Zo wel goed, Bart?

      (in antwoord op Bart Matthesius)
     • Angelina Belina

      Zeg het dan meteen goed. Het ‘arische ras’ is zuiver & clean. Maar buitenlanders zijn corrupt en crimineel. Haal je Marokkanen weg dan zijn het andere etnische minderheden die de kop spannen. Het gaat om de leefsomstandigeheden, hun toestanden, armoede, vriendendruk etc etc.. Plaats een rasecht ariër in die toestanden en we zien hoe snel hij in een crimineel verandert.

      (in antwoord op De Staatsburger)
     • globetrotter65

      Met jouw kan ik praten, bij sommige is het ik ben goed ik ik ik ik alsof zij vroeger nooit een schouderklopje gehad hebben

      (in antwoord op Angelina Belina)
     • De Staatsburger

      Je kunt niet ontkennen dat de meerderheid van de Marokkaanse jongeren crimineel is. Dat is geen vooroordeel maar statistiek. Heeft verder niets met huiskleur te maken, komt gewoon door hun opvoeding.

      (in antwoord op Angelina Belina)
     • Ewout M

      Staatsburger, okay dit is een niet zo zinvolle discussie meer, laten we wel zinvol bezig zijn: laten we bedenken hoe we dit kunnen oplossen. Vind je dat ook zinvol, of wil je bezig blijven met ‘benoemen van problemen’, waar sommige politici blijven hangen en niet verder dan dat komen. Wie wil er nou een regering met mensen die de problemen niet kunnen oplossen? (en nee, je kan al die allochtonen met een Nederlands paspoort niet het land uitzetten, dat is onmogelijk en dus geen optie)

      Als we zoiets willen oplossen moeten we kijken naar wat de oorzaak is.
      Weet je wat de voornaamste oorzaak hiervan is? Discriminatie. Dit is niet zomaar een toverwoord wat linkse rakkers gebruiken om iets te veroordelen, of wat allochtonen roepen als iemand boe tegen ze roept; nee dit is de dagelijkse realiteit waar een hoop Nederlanders van buitenlandse komaf mee te maken hebben in hun dagelijks leven. Laat ik het zo proberen uit te leggen: stel je voor; je bent een Marokkaans/Nederlandse jongen. Je wordt op straat door allerlei mensen zuur aangekeken, mensen houden hun handen op hun portemonnee als je langsloopt, je kan nergens een bijbaantje of stageplek voor je studie vinden omdat je niet wordt aangenomen vanwege je afkomst, als je ergens staat wordt je daar meteen weggestuurd omdat men je voor geen cent vertrouwt, als je uitgaat mag je nergens naar binnen…ik kan zo nog wel een tijdje doorgaan. Vertel me eens Staatsburger, hoe zou jij je dan voelen?
      En let op, dit geldt voor alle allochtonen, ook degenen die niks kwaad doen.

      En als je nu denkt “ja maar dan nog zou ik nog geen ‘criminele’ dingen doen”, dan heb je blijkbaar nog steeds niet goed door hoe je je dan zou voelen. Waarom denk je dat zoveel allochtonen zo fel op dit soort onderwerpen reageren? Omdat ze er constant mee te maken hebben in het dagelijks leven, zonder dat ze ook maar iets gedaan hebben, behalve Marokkaans zijn of een donkere huid hebben, etcetera.
      Er zijn heel veel allochtonen die zich ondanks deze behandeling heel netjes gedragen (en dus heel veel geduld en tolerantie kunnen opbrengen zoals je hopelijk begrijpt), maar vanuit sociologisch/psychologisch standpunt is het heel normaal dat als je een groep mensen zo erg pusht dat sommigen zich WEL gaan gedragen zoals ze behandeld worden: als een straatschoffie, of zelfs als crimineel. Ook omdat hun vrienden precies hetzelfde ervaren, en dan krijg je ook nog eens het begrip groepsdynamiek wat dit proces versnelt.
      Elke sociale wetenschapper kan je vertellen dat dit een logisch gevolg is, en dat sommigen zich dus zo gaan gedragen; ze zijn tenslotte ook maar mensen met emoties die zich in een heel negatieve omgeving bevinden.

      Een andere oorzaak is bijvoorbeeld misschien inderdaad wat jij zelf aangeeft: een gebrekkige opvoeding. Maar uiteraard geldt dit lang niet voor alle allochtonen, en dit geldt ook voor heel veel autochtonen gezinnen, dus dit is slechts een heel klein deel van het probleem.

      Dat was de oorzaak; nou de oplossing. Dit is altijd lastig, maar mij lijkt het duidelijk dat dit een vicieuze cirkel is: sommige allochtonen doen wat, ze worden als groep gediscrimineert, wat resulteert in nog meer ‘ongewenst gedrag’, nog meer discriminatie, enzovoorts enzovoorts. Kortom, een oplossing is om deze cirkel te doorbreken. Als we als ‘autochtonen’ alle allochtonen wat meer gaan respecteren en minder discrimineren komt er bijvoorbeeld vanzelf minder criminaliteit onder allochtonen. Als je dit te geitenwollesokkerig vindt: jij gedraagt je toch ook beter als je je ergens gerespecteert voelt, of dat nou op je werkplek of in je land is? Als je bijvoorbeeld constant niet serieus wordt genomen door je collega’s op werk ga je op een gegeven moment toch ook ontzettend boos worden? We zijn allemaal mensen met emoties.

      Dit is een oplossing die wij als Nederlander kunnen doen. Andere oplossingen vanuit de regering kunnen bijvoorbeeld zijn: een verbod op discriminatie bij sollicitaties (is er al, maar toch), subsidies voor buurtcentra om allochtone jongeren allerlei activiteiten aan te bieden om bijvoorbeeld uit verveling op straat hangen tegen te gaan, enzovoorts.

      Wat vind jij hiervan Staatburger?

      (in antwoord op De Staatsburger)
     • De Staatsburger

      Ik heb een andere analyse: volgens mij ligt de belangrijkste oorzaak van de criminaliteit onder Marokkanen gewoon in de Marokkaanse cultuur (moraal) en totaal niet in de discriminatie door Nederlanders. Natuurlijk is het lullig voor de minderheid die zich wel goed gedraagt maar als we de ergste criminelen denaturaliseren en het land uitzetten wordt het imago van de blijvers vanzelf beter.

      (in antwoord op Ewout M)
     • Ewout M

      Je wil dus zeggen dat de Marokkaanse cultuur en moraal per definitie crimineel en corrupt is? Heb je wel door dat wat je zegt hetzelfde is als wat over Joden werd gezegd 75 jaar geleden in ons buurland?

      Je baseert je oordeel op dat je een keer in Marokko bent geweest, zoals je hierboven ergens schreef. Nou goed, daar tegenover stel ik mijn eigen ervaring met Marokkanen: ik ken er een aantal, en in geen enkel van hen zit ook maar een greintje criminaliteit, ze zijn daarentegen juist heel erg sociaal en hardwerkend. Is jouw ervaring nou meer waard dan mijn ervaring? Of is de waarheid misschien dan toch wat genuanceerder dan je denkt?

      Daarnaast: het grappige aan cultuur en moraal is dat het niet zwart-wit is. Het is dynamisch: het verandert met tijd en het mengt met elkaar. Elke allochtoon die in Nederland woont heeft voor een deel Nederlandse normen en waarden. Sommige meer dan anderen natuurlijk, maar alsnog hebben ze allemaal voor een deel Nederlandse normen en waarden.

      Verder, stel je dus ook dat discriminatie geen enkele invloed heeft op wangedrag. Wat is daarvoor je argument? Wat vond je dan fout aan mijn analyse?
      En heb je verder überhaupt eigenlijk wel de mogelijkheid om empathisch te zijn? Je geeft geen antwoord op mijn vraag: hoe zou jij je voelen in zo’n situatie, waarin je constant in je dagelijks leven als minderwaardig wordt gezien door de mensen om je heen?

      Tenslotte; bedoel je nou echt te zeggen dat de meerderheid van de Marokkanen crimineel is? Waar haal je die wijsheid vandaan?

      (in antwoord op De Staatsburger)
     • Meester Proper

      Van het centraal bureau voor de statistiek.

      (in antwoord op Ewout M)
     • globetrotter65

      Wat een onzin,dus kan ik zeggen dat pedofilie gewoon in de Nederlandse cultuur hoort, de voorbeeld word gegeven Door de katholieke kerk dus mag je je vergrijpen aan de zwakste personen van belang de samenleving.
      en als het hier niet meer bij kan dan gaan werken naar arme landen.
      ik zeg hierbij niet dat alle Nederlanders pedofiel zijn, maar er zijn verdomd veel pedofiel nederlander.

      (in antwoord op De Staatsburger)
     • Meester Proper

      Er zijn meer pedo’s in Marokko dan in Nederland, Trotter. De profeet van de islam was zelf een pedo.

      (in antwoord op globetrotter65)
     • globetrotter65

      Je voorlichting in de verkeerde geweest, zoek het eens op dan zal je zien dat het een heel ander verhaal in, end geld ook voor nog meer zaken die door de zich zelfbenoemde deskundigen en arabisten jullie wordt verteld.
      en probeer niet als een schaap achter de kudde te lopen, onderzoek brengt een heel ankerlicht op heel veel zaken.

      (in antwoord op Meester Proper)
     • Meester Proper

      Mohammed was naar eigen zeggen een pedofiel, een oorlogsmisdadiger en een karavaandief, Gobetrotter. Met zo’n boef als profeet krijg je natuurlijk nooit een rechtvaardige religie. Alle moslimlanden worden vandaag de dag dan ook geteisterd door corruptie, onderdrukking en geweld. Naar mijn mening is er een direct verband tussen de islamitische moraal en de ellende in de islamitische wereld.

      (in antwoord op globetrotter65)
     • globetrotter65

      En naar mijn mening hebben jij bezig te vertellen wat een verhaal aan het herhalende je ooit gehoord hebt.
      En jij beweert dat profeet Mohamed vzmh dit zelf verteld heeft. Ik dank dat je je in een discussie hebt gemengd waar je geen kaas van hebt gegeten.
      ik eindig hierbij mijn verhaal naar jouw toe.
      er is een koranvers met de titel LEES zoek die maar op en neem de tijd volgende keer voordat je ergens instapt
      tabee

      (in antwoord op Meester Proper)
     • Meester Proper

      Als je jullie met feiten confronteert lopen jullie hard weg maar ik probeer het toch:

      Het staat gewoon letterlijk in de Koran dat je minderjarige meisjes mag onteren: http://wikiislam.net/wiki/Pedophilia_in_the_Qur%27an

      Volgens diezelfde Koran heeft Mohammed heeft 43 mensen vermoord of laten vermoorden: http://wikiislam.net/wiki/List_of_Killings_Ordered_or_Supported_by_Muhammad

      (in antwoord op globetrotter65)
     • globetrotter65

      Nou, als jij wikigedoe als feiten beschouwd ben je mijn tijd niet waard.
      en weglopen doe ik zeker niet.
      Alleen ben jij waarschijnlijk aan de e toetsenbord vastgeplakt c.q. werkeloos/uitkeringstrekker of uitvreter.
      en ik voor de brood op de plank moet zorgen en niet net zoveel tijd over heb als jij.

      (in antwoord op Meester Proper)
     • Meester Proper

      Er staan letterlijke koran-citaten onder, leeswonder.
      Eerst schelden en dan wegrennen, echt heel typisch.

      (in antwoord op globetrotter65)
     • globetrotter65

      Nee nu lieg je,ik heb niet gescholden.
      er staat WAARSCHIJNELIJK de betekenis ervan kan je opzoeken in jouw heilige wikishitia.
      en wat betreft letterlijk dat moet in het Arabisch staan anders is het een vertaling, en die kloppen meestal niet.

      (in antwoord op Meester Proper)
     • Meester Proper

      Leugenaar

      (in antwoord op globetrotter65)
     • globetrotter65

      Kiop en nu staan wel op de kleuterplein,ik ga mijn kindjes voeden de groeten.
      Nog hard feelings , je kan niet altijd winnen als je daarop uit bent tenminste.

      (in antwoord op Meester Proper)
     • Meester Proper

      Leugenaar

      (in antwoord op globetrotter65)
     • Romeo

      AMEN BEN 100% met u eens Mnr: Ewout.M WHO FEELS IT KNOWS IT ! en over criminelen gsprkn laat men ff in het Nederlandse geschiedenis duiken .een vrbld V.O.C tijd en meer!!!!!!!!!!!!! ik werk al 20 jaar hier in dit land en wat hoor ik op het werkvloer ik heb de job van een Nederlander gepikt. wel nu waar was de nederlander toen ik ging Solliciteren???? in een kroeg mischien en dan maar zitten klagen. Wake Up Nederland ONE LOVE!!!!

      (in antwoord op Ewout M)
     • globetrotter65

      Hier ga je trouwens ook al mis,het is een kleine minderheid die op een criminele wijze aan zijn geld komt.
      want als het een meerderheid was dan was het probleem van armoede wel opgelost zijn.dat zie je in zwitserland ,dat neemt massaal zwart geld dus niet eerlijk verdient aan van corrupte westerlingen , blaast een bank op UBS dan stromen de miljarden zo in hun eigen zakken.

      (in antwoord op De Staatsburger)
    • globetrotter65

     Ik denk dat jij nooit in marokko bent geweest,overgens corruptie komt overal ter wereld voor.
     wat denk je van hier in ons Nederland,kijk maar naar de bouwfraude,bankfraude etc

     (in antwoord op De Staatsburger)
     • De Staatsburger

      Ik wel degelijk in Marokko geweest. Zelden zo’n mentaal verknipt en totaal corrupt land gezien. Probeer gewoon te reageren op wat ik schrijf, niet over wat jij fantaseert.

      (in antwoord op globetrotter65)
     • globetrotter65

      Ik ben hier niet om te bekvechten,zoals jij zelf schrijft ik reageer op wat jij denkt te weten van een land dat je het een keer bezocht mocht hebben?.
      En corruptie komt in de beste landen voor en ik denk dat er maar een persoon hier verknipt is en dat ben jij.
      als jij beweert dat een heel land dus volkt verknipt id kijk in de spiegel, en denk na voor dat je iemand blindelings volgt(wilders).

      (in antwoord op De Staatsburger)
     • De Staatsburger

      Jij bent er blijkbaar nooit geweest. De statistieken over criminaliteit onder Marokkanen spreken overigens boekdelen.

      (in antwoord op globetrotter65)
     • globetrotter65

      Sterker nog heb je mijn koosnaampje gelezen,^hierboven^.
      ik ben in landen geweest waarvan jij nooit het bestaan kent. En dan ga ik niet op mijn. Luie gat met een biertje in de hand me laten besodemieteren door mensen die geld aan je proberen te verdienen zoals in Alle vakantieoorden gebeurt waar kuddes Nederlanders hutje mutje als sardientjes naast elkaar liggen.en wat Marokko betreft, ik kan dat land beter,dan dat jij jezelf kent.
      maar dat is niet zo moeilijk in jouw geval

      (in antwoord op De Staatsburger)
     • De Staatsburger

      Dan moet je ook hebben gezien hoe door-en-door corrupt en crimineel dat land is, anders heb je je ogen in je zak gehad.

      (in antwoord op globetrotter65)
     • globetrotter65

      Nu we toch aan het vergelijken zijn Nederland vormt en spil en heeft een grote rol in zowel drugs, fraude,mensenhandel,pedofiele netwerken,wapenhandel en de rij kan langer worden.
      Maar dan gaik ook niet zeggen dat alle mensen van nedeerlandse oorsprong daarmee te maken hebben.
      en jij hoeft je niet te excuseren voor al die nederlanders die naar arme landen gaan en maar voor een ding kinderen te misbruiken.

      (in antwoord op De Staatsburger)
     • De Staatsburger

      Ik heb nooit beweert dat alle Marokkanen crimineel zijn en alle Nederlanders heiligen, Globetrotter, noch heb ik excuses geëist.

      (in antwoord op globetrotter65)
     • Volledig

      Weer zo een “ik heb het zo ervaren dus het is waar”. Behalve dan dat ik een sterk vermoeden heb dat je liegt, is het natuurlijk een onzinargument.

      (in antwoord op De Staatsburger)
  • Angelina Belina

   Wat kan de politiek mensen toch goed bespelen. Lekker een zondebok aanwijzen. Nice.

   (in antwoord op Vogelbeest)
   • Rob Jones

    De zondebok word aangewezen door feiten en cijfers, de kranten en programma’s zoals opsporing verzocht.. Daar hebben we Wilders niet voor nodig!

    (in antwoord op Angelina Belina)
 2. De Staatsburger

  Monseigneur Hendriks klets uit zijn nek: de meerderheid van de Marokkaanse jongeren zijn crimineel. Wilders heeft dus wel degelijk een punt.

  • André Somers

   Heb je wel gelezen?

   “*in* Marokko blijft de criminaliteit juist sterk achter bij Westerse landen”.

   (in antwoord op De Staatsburger)
   • De Staatsburger

    Nogal logisch, iedereen is corrupt daar.

    (in antwoord op André Somers)
    • Angelina Belina

     Kan je wel Nederlands lezen of moet je je ook eens voor een inburgeringscursus aanmelden? Lees opnieuw:Er zijn dus achter­gronden die niet met ethniciteit als zodanig te maken hebben. Het is in het belang van een veilige samenleving dat die crimina­liteits­cijfers worden geanaliseerd op onder meer sociale oorzaken en achtergronden. De oplossing is in ieder geval niet een bepaald volk te criminaliseren. Heeft niets met etniciteit te maken, dat mensen zo dom zijn om criminaliteit aan etniciteit te koppelen. Sjeezus, je zou zeggen dat de moderne mens iets slimmer zou zijn.

     (in antwoord op De Staatsburger)
     • globetrotter65

      Sommige mensen denken ik ben Nederlander van oorsprong ohh, dan hoef ik ook mijn eigen taal niet te kennen/ kunnen lezen.
      Maar iemand van buitenaf moet het wel vloeind kunnen.

      (in antwoord op Angelina Belina)
     • Rob Jones

      Helemaal mee eens, geen doelgroepenbeleid maar algemeen beleid.. Wie het goed doet, mooi ! Wie over de schreef gaat moet hard worden gestraft, Nederlander, Marokkaan, turk, of welke nationaliteit dan ook… Helaas voor de politiek correcte mens op dit forum zal blijken dat marokkanen eerder door de maatschappelijke mand vallen ! Niet leuk om dit te zeggen.. Wel de waarheid.

      (in antwoord op Angelina Belina)
    • Louise Slagmolen

     In contact geweest met politie of justitie ja. Elke aanhouding wordt daarin mee geteld, ook die waarbij de arrestant uiteindelijk onschuldig blijkt. Deze cijfers zouden dus net zo goed een bewijs kunnen zijn van het bestaan van vooroordelen over Marokkaanse jongeren; heb je een Noord-Afrikaans uiterlijk, dan wordt je om de haverklap van de straat geplukt.

     (in antwoord op De Staatsburger)
     • De Staatsburger

      Je vergeet de criminelen zijn die nog niet in contact met justitie zijn geweest in je vergelijking. Al met al mag je gerust stellen dat de meeste Marokkaanse jongens crimineel zijn en een minderheid niet.

      (in antwoord op Louise Slagmolen)
     • Rob Jones

      Bent u klaar met alles recht praten?

      (in antwoord op Louise Slagmolen)
   • Rob Jones

    Ja in Marokko… Daar worden ze hard aangepakt… Hier in Nederland is dat helaas anders en ze denken daarmee een leuke vrijbrief te hebben.. In Marokko is de politie de baas als de jeugd op straat is… Er zijn minstens zoveel Turken in Nederland… Vertel mij nou eens waarom deze het zo beduidend beter doen in de statistieken!?

    (in antwoord op André Somers)
  • Volledig

   De meerderheid van de Marokkaanse jongeren zijn crimineel? Apart om te zien hoe statistieken door elkaar worden gegooid om het geweten te sussen.
   De juiste statistiek is dat bijna de helft van de Marokkaanse jongeren wel eens in aanraking zijn gekomen met justitie. Dat is niet zo verwonderlijk omdat Marokkaanse jongeren bijna allemaal in grote steden worden waar jongeren veel vaker in aanraking komen met justitie. Voeg daaraan toe dat de kans op een onterechte aanhouding bij Marokkaanse jongeren 12!!! keer zo hoog is als bij autochtone jongeren en je hebt een prima verklaring hiervoor. Overigens wordt in aanraking komen met justitie gebezigd bij, let op, een verdachtmaking waarop minstens een geldelijke boete boven de 100,- kan worden gevorderd.

   Maar dat zijn allemaal feitelijkheden, volgens mij gaat het hier niet meer om een inhoudelijke discussie maar om een morele. Waar staat Nederland voor?

   (in antwoord op De Staatsburger)
   • Rob Jones

    In ALLE statistieken doen Turkse jongeren het zeer beduidend beter dan Marokkaanse jongeren! Doe eens een gok waarom dat is?

    (in antwoord op Volledig)
    • Volledig

     Over welke statistieken heb je het? Er is niet zoveel verschil in de meeste statistieken behalve op het gebied van werkgelegenheid. Turken zijn veel meer ondernemend dan Marokkanen en zijn wat meer zelfvoorzienend wat betreft werkgelegenheid. Daarmee beperk je deels het effect van racisme op de arbeidsmarkt doordat Turken vooral Turken in dienst nemen.

     (in antwoord op Rob Jones)
 3. marianne martens

  Wilders is de grootste engerd die er is die opzettelijk groepen mensen stigmatiseert, verdeel en heers methode hanteert, onderdrukt, anarchistisch is van het verkeerde soort, wil chaos zodat de ene sterke man opstaat zonder overleg, zonder mededogen alleen pure macht. Ben het met de Bisschop en Mathessius eens, er zijn verdraaid veel goede Marokkanen in onze decadente volgevreten krijsende hysterische cultuur. De diepe beschaving zit bij deze beschavingen van de ander niet bij de Nederlander.

  • Rob Jones

   Yep, er zijn goed marokkanen.. Maar om al te zeggen dat er OOK goede marokkanen zijn, is al een punt op zich.. Zet het eens af tegen het percentage marokkanen die mensen mishandelen, de buurt terroriseren, meisjes ronselen als loverboys, straatterreur aanhangen, jeugdigen die overlast veroorzaken, dan weet je ook dat het percentage goed/slecht nogal absurd is. Ik word altijd zo kotsmisselijk als de (s)linkse media weer gaat discussiëren over dit onderwerp met alleen marokkanen en linkse politici in bijvoorbeeld Pauw en Witteman!

   (in antwoord op marianne martens)
   • marianne martens

    zal niet de hele riedel noemen hoe de Marokkanen hier zijn gekomen en de Geschiedenis in hun land en hier zich heeft ontwikkeld. Mensen veelal uit het Rif gebergte, ongeletterd
    en veelal veehouders.Dorpjes bestaande uit 1 familie.Ga, ik het toch doen. Dom van me. Vanwege de hebzucht Nederland met een keuring van het gebit in hun thuisland, plukkende/ trekkende Ned. artsen aan hun lichaam in het Openbaar etc. Een gewelddadige Maatschappij, ooit rijk en verfijnd geweest. Dom, van me. alweer. Ben ook bang geweest als ik een groepje op me af zag komen maar als je Goedemorgen etc zegt, zeggen ze gewoon Goedemorgen terug en schaam je je weer voor je angst. In de statistieken scoren ze hoog. Zou het iets te maken hebben met de 1e generatie, die ongeletterd hier kwam en zich terugtrokken in hun thuis en hun kinderen ook weer
    mishandelden en in een soort Tunnelvisie bleven hangen:= ” Dit is de hel” hier. Wat Wilders doet is het niet als onderwerp aankaarten maar gewoon als pure haat en discriminatie, terwijl er veel goede mensen zijn uit Marokko, Turkey,Libië, Syrië, Iran, Roemenië,Bulgarije etc. Goede vriendelijke mensen. In 1980 naar Marokko geweest, onder de indruk van de gastvrijheid, de zachtheid en de mooie Arabische taal, zachte achter elkaar rolletjes klanken. Heel heel heel mooi.
    Is miljoenen keer gezegd en geschreven straks zijn het de gehandicapten, ouderen ( is al zo ), homoseksuelen. Altijd is er een groep de lul in onze opgefokte Society.Gelukkig dat J&P eindelijk allemaal Marokkanen hebben uitgenodigd.Alleen met elkaar spreken , kennismaken dan vallen meestal de betonblokken voor je ” witte” kop weg.Misschien Wikipedia English er op na slaan. He, marianne doe niet zo moralistisch, bah.

    (in antwoord op Rob Jones)
 4. malky

  De bisschop zal o.a. deze conclusie getrokken hebben na uitgebreid veldonderzoek bij Marokkaanse kinderen.

 5. Mary Van De Laak

  minder crimineel dan wie?….

 6. Kaylash

  Ik heb door landen gereisd on Zuidelijk Afrika en Zuid Oost Azie, noord Amerika, Europa en ja ook Marokko. In dit land wed ik 2 keer beroofd en 1 keer bedreigd met een mes door een groepje jongens. Wat mij betreft mag Jan Hendriks zijn mening bijstellen. Maar bij Katholieken houden ze welo vaker iets onder mijter.

  • Volledig

   Mooi feitelijk onderbouwd. Jij hebt het meegemaakt dus het is de waarheid.

   (in antwoord op Kaylash)
  • Faruk

   Natuurlijk werd je beroofd, je was een toerist. Als een buitenlander als toerist naar Nederland zou komen, zou precies hetzelfde gebeuren. Criminelen hebben het altijd gemund op de toeristen, maakt niet uit in welk land, en ook gewoon hier in Nederland. Hou je gezeik maar leuk voor je

   (in antwoord op Kaylash)
 7. Kaylash

  Faruk, je vind het natuurlijk dat een toerist in Marokko beroofd wordt, ik denk dat je gelijk hebt maar zou het liever anders zien.

  • abdel

   het zou nergens mogen
   dat is niet menselijk je moet van spullen van een ander af blijven
   het is jammer dat het gebuurt je hebt overall rotte appel in de wereld

   gewoon hand er af haken dan doen ze het niet meer

   (in antwoord op Kaylash)
 8. Joseph Morika

  De bisschop vergeet de invloed van de religie op het denken, en dat is toch wel ietwat curieus. In de islam speelt een nogal erg sterk wij-zij gevoel en het is daar helemaal niet erg om de anderen een poot uit te draaien. De sharia schrijft dat zelfs voor (aparte belastingen voor Joden en Christenen). In Marokko zijn er erg weinig “anderen”. Het is de bisschop nog nooit opgevallen dat de slachtoffers van Marokkaanse criminaliteit bijna uitsluitend niet-moslims zijn? Het is de bisschop nog nooit opgevallen dat bijna al het in Nederland bestaande antisemitisme islamitisch van kleur is (of afkomstig is van mensen die sympatiseren met Hamas)?

Reacties niet toegestaan